Skip to content
Home » Dos Ketiga dan Dos Penggalak Vaksin Covid-19 di Malaysia

Dos Ketiga dan Dos Penggalak Vaksin Covid-19 di Malaysia

  Covid-19 third dose and booster shot

  Setakat 25 September 2021, 83.1% atau 19,481,273 populasi dewasa di Malaysia telah melengkapkan vaksinasi Covid-19 mereka. Malaysia mencapai sasarannya untuk memberi vaksinasi lengkap kepada 80% populasi orang dewasa pada 21 September 2021. Terbaru, Malaysia akan mengenakan dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19. Adakah keperluan untuk individu yang sudah melengkapkan suntikan vaksin mendapatkan dos ketiga atau dos penggalak ini?

  Vaksin Covid-19 yang diluluskan di Malaysia

  Malaysia telah memberikan kelulusan bersyarat untuk tujuh jenis vaksin Covid-19. Vaksin-vaksin tersebut adalah jenis Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinovac, Sinopharm, CanSino dan Johnson & Johnson. Lima vaksin pertama memerlukan dua dos, sementara dua vaksin terakhir hanya memerlukan satu dos.

  Suntikan penggalak Covid-19

  Untuk makluman anda, beberapa negara termasuk Thailand telah mula memberikan dos penggalak Covid-19. Asas untuk dos penggalak ini adalah kerana penurunan imuniti terhadap Covid-19 dalam jangka waktu setelah selesainya vaksinasi, serta peningkatan pelbagai varian Covid-19 seperti varian Delta. Sebagai contoh, satu kajian di Britain menunjukkan bahawa dua dos vaksin Pfizer 88% berkesan selepas sebulan. Namun selepas lima atau enam bulan, keberkesanan vaksin menurun ke 74%.

  Dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19

  Kementerian Kesihatan kini sedang membangunkan garis panduan dos ketiga dan dos penggalak untuk vaksin Covid-19. Mereka akan membentangkan garis panduan itu dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

  Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menekankan bahawa terdapat perbezaan antara dos ketiga dan dos penggalak.

  Dos ketiga adalah untuk mereka yang mungkin tidak memperoleh tahap perlindungan yang mereka perlukan dari dua dos pertama. Justeru mereka memerlukan dos ketiga untuk mencapai tindak balas imun yang optimum.

  Dos penggalak pula adalah untuk mereka yang mempunyai tindak balas imun yang cukup setelah menerima dua dos vaksin. Walau bagaimanapun, tindak balas imun mereka berkurang dari masa ke semasa.

  Siapakah yang boleh mendapatkan dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19?

  Buat masa ini, Kementerian Kesihatan hanya akan mengutamakan kumpulan tertentu untuk dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19 mulai Oktober ini. Ini adalah empat kumpulan tersebut:

  • Anggota barisan hadapan perubatan
  • Pesakit kurang daya tahan imun
  • Warga tua dengan komorbiditi (fokusnya adalah kepada orang tua yang berumur 60 tahun ke atas dengan dua atau lebih penyakit atau keadaan perubatan pada masa yang sama)
  • Individu yang tinggal atau bekerja di kemudahan penjagaan kesihatan jangka panjang

  Sarawak akan menjadi negeri pertama yang akan memulakan pemberian dos penggalak pada Oktober ini kerana ia merupakan negeri terawal yang menyelesaikan program vaksinasi.

  Oleh kerana kerajaan sedang membangunkan garis panduan mengenai pemberian dos ketiga dan dos penggalak vaksin Covid-19, sila pastikan anda mengikuti perkembangan berita terkini mengenai Covid-19. Ikuti saluran rasmi seperti COVIDNOW dan Telegram rasmi Majlis Keselamatan Negara untuk mendapatkan maklumat yang disahkan.

  Juga, jangan lupa bahawa kita masih belum bebas Covid-19. Untuk perlindungan tambahan, pertimbangkanlah untuk mendapatkan insurans nyawa dan perubatan mengikut bajet keperluan anda di Bjak.

  Rujukan:

  Sumber 1, Sumber 2, Sumber 3, Sumber 4, Sumber 5, Sumber 6