Skip to content
Home » Insurans Perubatan: Talian Hayat Anda Ketika Ditimpa Penyakit

Insurans Perubatan: Talian Hayat Anda Ketika Ditimpa Penyakit

  Dalam menjalani kehidupan seharian, kita sememangnya terdedah dengan pelbagai risiko. Antaranya adalah risiko untuk mendapat penyakit tidak kiralah sama ada kritikal, mahupun tidak.

  Bagaimanapun, mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa kos rawatan bagi mengubati penyakit semakin mahal dari hari ke hari. Malah laporan juga ada menyebut bahawa inflasi terhadap kos perubatan di Malaysia meningkat hampir 12% setiap tahun.

  Keadaan ini pastinya memberi kesan serta kebimbangan terutamanya kepada golongan berpendapatan rendah lebih-lebih lagi selepas mengambil kira kemampuan mereka untuk mendapatkan rawatan di hospital tatkala menghidapi penyakit kritikal khususnya.

  Namun, mungkin ada juga yang tidak terlalu mengambil pusing terhadap perkara tersebut kerana menganggap bahawa mereka boleh mendapatkan rawatan di hospital kerajaan sekiranya menghidapi penyakit suatu hari nanti. 

  Rawatan di hospital kerajaan TIDAK PERCUMA

  Persepsi bahawa kos rawatan di hospital kerajaan akan ditanggung oleh kerajaan sepenuhnya atau harga yang lebih murah mungkin tidak lari dari ‘menjengah’ ke fikiran segelintir masyarakat.

  Tetapi, adakah anda pasti kerajaan akan menampung segala kos rawatan jika anda menghidapi sebarang penyakit kelak? Adakah anda yakin kos rawatan yang anda perlu bayar hanya pada sekitar puluhan atau ratusan ringgit sahaja jika mendapatkan rawatan di hospital kerajaan? 

  Ya, tidak dinafikan bahawa ada sesetengah rawatan sememangnya percuma atau hampir percuma di klinik atau hospital milik kerajaan. Namun, ada juga penyakit khususnya penyakit kritikal yang memerlukan anda untuk membayar kos rawatan sehingga ribuan ringgit walaupun selepas disubsidi oleh kerajaan.

  Kos rawatan di hospital kerajaan boleh cecah ribuan ringgit

  Anggaran bagi kos rawatan tertentu di hospital kerajaan dan swasta

  Sebagai contoh, jika anda menghidapi penyakit jantung dan perlu melakukan pembedahan pintasan jantung di hospital kerajaan, anda masih perlu membayar sebahagian daripada kos tersebut iaitu kira-kira RM5,000 dan ke atas.

  Selain itu, jika anda perlu menjalani pembedahan tulang belakang dan memilih untuk melakukannya di hospital kerajaan, amaun sebanyak RM15,000 sehingga RM40,000 perlu dibayar oleh anda sendiri meskipun selepas disubsidi oleh kerajaan. 

  Mahal bukan? Ini baru sahaja mengambil kira kos rawatan di hospital kerajaan. Jika anda mahu mendapatkan rawatan di hospital swasta, jumlahnya pasti berlipat kali ganda lebih tinggi.

  FAKTA! Anda sebenarnya perlukan Insurans Perubatan

  Mengambil kira segala kos rawatan yang semakin mahal pada ketika ini, di sinilah pentingnya untuk anda mendapatkan perlindungan insurans perubatan.

  Dengan adanya insurans perubatan, anda boleh mendapatkan rawatan di  hospital swasta sambil kosnya ditanggung oleh pihak insurans. Dengan premium yang anda bayar, segala kos rawatan daripada kos kemasukan ke hospital sehingga ke kos pembedahan, dan seterusnya penginapan hospital  akan dibayar oleh pihak insurans sebagai balasan ke atas premium yang telah anda bayar.

  Di sinilah anda boleh tahu bagaimana ‘pelaburan’ yang telah anda bayar selama ini untuk insurans perubatan telah membantu anda ketika sakit. Kewangan anda secara automatik tidak akan terganggu. Bebanan anda berkurangan, dan mental anda juga tidak lagi perlu ‘sesak’ untuk memikirkan sumber kewangan bagi menampung kos rawatan bagi penyakit anda.

  Premium setiap orang adalah berbeza

  Tetapi, anda perlu tahu bahawa harga premium bagi setiap insurans dan individu adalah berbeza. Manfaat yang anda bakal terima juga bergantung kepada polisi yang telah anda beli. Justeru, adalah penting untuk anda teliti dan lihat dulu manfaat-manfaat yang disediakan sebelum membuat keputusan untuk membeli insurans perubatan baik untuk diri sendiri ataupun keluarga.

  Pastikan anda membeli pelan perlindungan insurans perubatan mengikut keperluan dan kemampuan anda. Buat dulu perbandingan pelan berserta harga antara syarikat-syarikat insurans yang ada untuk mengelakkan kerugian pada masa akan datang.

  Beli insurans dari serendah RM150 di Bjak.com

  Pelan perlindungan lengkap semua-dalam-satu dari serendah RM150 boleh didapati apabila anda membeli insurans di Bjak.com. Selain tidak mengenakan caj ejen, anda juga boleh berpeluang untuk mendapatkan pelbagai manfaat antaranya pemeriksaan kesihatan tahunan secara percuma, penghantaran ubat-ubatan ke rumah dan pelbagai lagi.

  Jadi, lindung diri anda sekarang. Dapatkan perlindungan insurans perubatan terbaik untuk diri anda dan keluarga.

  Rujukan:

  Sumber 1