Skip to content
Home » Kelebihan & Kekurangan Polisi Insuran Kereta Pihak Ketiga

Kelebihan & Kekurangan Polisi Insuran Kereta Pihak Ketiga

  pihak ketiga - cover

  Polisi insuran kereta pihak ketiga ialah antara pelan paling berpatutan yang boleh didaftarkan oleh pemilik kenderaan. Walau bagaimanapun, polisi ini mungkin tidak sesuai untuk semua orang kerana ia tidak menawarkan perlindungan lengkap daripada kemungkinan kemalangan.

  Kami sebelum ini telah menerangkan kebaikan dan keburukan insurans kereta komprehensif untuk membantu anda memahami insurans kenderaan pihak pertama dengan lebih baik. Sekarang, izinkan kami berkongsi kebaikan dan keburukan polisi pihak ketiga, supaya anda boleh membuat keputusan termaklum semasa memperbaharui insurans kereta atau motosikal anda.

  Kelebihan

  • Premium Lebih Rendah:  Ini adalah kelebihan terbesar insurans pihak ketiga. Ia menawarkan premium yang jauh lebih rendah berbanding polisi komprehensif, kerana ia hanya melindungi liabiliti yang ditanggung oleh pihak ketiga, bukan kenderaan anda.
  • Pematuhan Undang-undang:  Insurans pihak ketiga adalah wajib di kebanyakan negara, jadi dengan itu memastikan anda tidak menghadapi masalah undang-undang kerana memandu tanpa insurans.
  • Ketenangan Fikiran:  Ia menyediakan perlindungan kewangan terhadap liabiliti undang-undang sekiranya anda menyebabkan kemalangan dan mencederakan seseorang atau merosakkan harta benda mereka. Ini boleh menyelamatkan anda daripada beban kewangan yang ketara dan masalah undang-undang.
  • Proses Mudah:  Membeli dan memperbaharui polisi pihak ketiga selalunya lebih mudah dan lebih cepat daripada polisi komprehensif. Ia biasanya memerlukan kurang kertas kerja dan pemeriksaan.
  • Sesuai untuk Kenderaan Lama:  Untuk kereta lama dengan nilai pasaran yang lebih rendah, perlindungan pihak ketiga mungkin merupakan pilihan yang paling menjimatkan kos kerana perlindungan komprehensif menjadi kurang kos efektif dengan usia.

  Keburukan

  • Tiada Perlindungan untuk Kenderaan Anda:  Ini adalah kekurangan terbesar. Sebarang kerosakan pada kereta anda akibat kemalangan, kecurian, kebakaran atau peril dilindungi lain di bawah polisi komprehensif tidak akan dilindungi oleh insurans pihak ketiga.
  • Perlindungan Liabiliti Terhad:  Sesetengah polisi pihak ketiga mempunyai jumlah perlindungan liabiliti terhad, yang boleh menyebabkan anda bertanggungjawab untuk melebihi had tersebut dalam kemalangan besar.
  • Deduktibel Lebih Tinggi:  Deduktibel ialah amaun yang anda bayar daripada poket sebelum insurans bermula. Sesetengah polisi pihak ketiga mungkin mempunyai deduktibel yang lebih tinggi berbanding polisi komprehensif.
  • Tiada Perlindungan Kecederaan Peribadi:  Anda tidak akan dilindungi untuk sebarang perbelanjaan perubatan yang anda tanggung akibat kemalangan di bawah polisi pihak ketiga.
  • Mungkin Tidak Sesuai untuk Kereta Baharu:  Untuk kereta baharu dengan baki pinjaman yang tinggi, perlindungan menyeluruh mungkin diperlukan kerana pemberi pinjaman sering memerlukannya.

  Seperti yang anda lihat, tiada satu pun polisi yang benar-benar baik atau buruk. Perlindungan kenderaan yang ideal bergantung pada keperluan individu dan toleransi risiko, jadi untuk memilih yang paling sesuai sentiasa menilai tabiat pemanduan, nilai kereta dan belanjawan anda sebelum memilih antara insurans kenderaan pihak ketiga dan komprehensif.

  Kami harap anda mendapati perkongsian ini berguna dan jika anda berbuat demikian, ingat untuk berkongsi pautan dengan kenalan anda. Pastikan anda mengikuti blog kami untuk mendapatkan maklumat yang lebih berguna tentang insurans kenderaan.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: