Skip to content
Home » Cara Nak Batalkan Polisi Insuran Kereta

Cara Nak Batalkan Polisi Insuran Kereta

  batalkan polisi - cover

  Ramai orang membatalkan polisi insuran kereta atas beberapa sebab. Ada yang melakukannya kerana mereka merancang untuk menukar polisi atau jenama insurans, manakala yang lain melakukannya kerana mereka bercadang untuk menjual kereta mereka atau berhenti memandu untuk beberapa lama.

  Walau apa pun alasannya, mengetahui cara nak membatalkannya mungkin berguna pada anda jika anda merupakan pemilik kereta. Berikut ialah panduan umum tentang cara membatalkan polisi insurans kereta anda dengan mudah. Kami telah membahagikan ini kepada tiga bahagian untuk pemahaman yang lebih mudah.

  Sebelum anda membatalkan

  Sebelum mengambil sebarang langkah, semak semula polisi insurans kereta anda dengan teliti untuk memahami proses pembatalan, termasuk sebarang bayaran atau penalti yang mungkin dikenakan. Ambil tahu jika terdapat pilihan alternatif sebelum membatalkan, seperti bertukar kepada tahap perlindungan yang berbeza, mengurangkan perbatuan memandu anda atau meletakkan kereta anda dalam storan.

  Apabila menghubungi syarikat insurans anda, bersedia untuk memberikan nombor polisi anda, nombor lesen memandu dan tarikh yang anda mahu pembatalan berkuat kuasa.

  Bagaimana untuk membatalkan

  Langkah 1: Hubungi syarikat insurans anda melalui telefon, e-mel, sembang dalam talian atau dengan melawat pejabat ejen.

  Langkah 2: Serahkan notis bertulis jika syarikat insurans anda memerlukannya. Sesetengah syarikat insurans memerlukan notis pembatalan bertulis, yang boleh anda muat turun dari laman web mereka atau minta melalui telefon.

  Langkah 3: Ikut arahan khusus daripada pembekal insurans anda. Ini mungkin melibatkan pemulangan sijil insurans anda selepas menandatangani borang pembatalan. Prosedur pembatalan berbeza-beza di seluruh syarikat, jadi pastikan anda mengikuti arahan khusus mereka dengan teliti.

  Selepas pembatalan

  Selepas prosedur pembatalan dilakukan, jangkakan bayaran balik dalam masa beberapa minggu. Biasanya, pemegang polisi diberi bayaran balik pro-rata untuk mana-mana bahagian premium mereka yang tidak digunakan. Ini akan dikira berdasarkan baki masa pada polisi mereka. Jika anda akan terus memandu, pastikan anda mempunyai insurans kenderaan baharu sebelum polisi semasa anda dibatalkan.

  Perkara yang perlu diperhatikan

  Pembatalan insurans selalunya merupakan proses yang memakan masa. Jadi, semasa berurusan dengan syarikat insurans anda, bersikap sopan dan profesional untuk memastikan proses pembatalan berjalan lancar. Ingat untuk menjelaskan keraguan dan jika anda mempunyai sebarang soalan tentang proses pembatalan, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada syarikat insurans anda.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: