Skip to content
Home » Beli Insuran Kereta Online – Tips & Platform Pembaharuan Insurans Terbaik

Beli Insuran Kereta Online – Tips & Platform Pembaharuan Insurans Terbaik

  Bila dah ada kereta sendiri, banyak pula komitmen kita kena tanggung! Ia termasuklah keperluan untuk renew insurans kereta pada setiap tahun. Harga insurans kereta pula boleh dikatakan agak mahal lebih-lebih lagi kalau pernah claim insurans di bawah polisi sendiri. Jadi, ada yang kata baik beli insuran kereta online, boleh dapat penjimatan sedikit.

  Betul ke?

  Ya, betul! Itu pun perlu kena dengan caranya juga ya! Selain boleh jimat, ada juga kebaikan lain jika anda membeli insurans secara atas talian.

  Jadi, jom teruskan membaca perkongsian ini kalau anda ingin ketahui tips atau cara terbaik untuk beli insuran kereta online.

  Tips beli insuran kereta online

   Buat ‘research’

  Apa maksudnya di sini? Sebenarnya mudah sahaja. Ketika ini banyak sangat syarikat insurans yang menawarkan pembelian insurans secara atas talian atau online. Dari situ, anda boleh lihat dan menilai perkhidmatan yang ditawarkan mereka kepada para pelanggan. 

  Contohnya, buka sahaja akaun Facebook rasmi mana-mana syarikat insurans yang menjadi pilihan anda, dan baca maklum balas yang mungkin ada dikongsikan oleh pelanggan. Jika banyak maklum balas yang positif, mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan perlindungan daripada syarikat insurans tersebut. Namun jika sebaliknya berlaku, anda digalakkan untuk mencari syarikat insurans lain bagi mengelakkan sebarang masalah di masa hadapan kelak.

  Buat perbandingan

  Untuk mendapatkan penjimatan bagi insurans kereta anda, sebaiknya lakukanlah dahulu perbandingan dengan beberapa buah insurans terlebih dahulu. Sekurang-kurangnya pilih 5 insurans yang anda rasa terbaik, dan kemudian buat penilaian insurans manakah menawarkan manfaat yang lebih lumayan berserta harga yang lebih berbaloi dan menguntungkan. 

  Kesilapan yang sering dilakukan individu ketika ingin memperbaharui insurans adalah tidak membandingkan dahulu insurans-insurans yang ada. Setiap syarikat insurans mungkin seakan-akan menawarkan manfaat yang agak serupa, namun tahap perlindungan yang diberikan berbeza-beza. 

  Dengan membuat perbandingan, anda akan dapat jimat lebih banyak. Contohnya, syarikat insurans A mungkin ada memberikan manfaat perlindungan kemalangan peribadi secara percuma, dan syarikat insurans B pula tidak dan memerlukan anda untuk membayar premium tambahan jika ingin mendapatkan perlindungan bagi kemalangan peribadi. Jadi, secara logiknya anda akan lebih jimat jika pilih insurans A berbanding B. 

  Pilih insurans yang menawarkan bantuan khidmat pelanggan 24/7

  Sebolehnya, dapatkanlah insurans yang menyediakan servis khidmat pelanggan 24 jam. Ini kerana anda kena ingat, kemalangan boleh berlaku pada bila-bila masa. Jadi dengan adanya bantuan khidmat pelanggan 24 jam ini, anda bolehlah hubungi insurans anda pada bila-bila masa jika berlakunya kemalangan atau kecemasan.

  Selain itu, semak juga cara claim atau proses yang perlu dilalui untuk membuat tuntutan insurans ya. Proses claim yang mudah akan membantu anda untuk mendapatkan perkhidmatan atau pampasan tertentu dengan lebih efisyen!

  Beli yang perlu sahaja

  Walaupun anda digalakkan untuk mendapatkan perlindungan terbaik buat kereta anda, namun anda tidaklah perlu mendapatkan semua pilihan perlindungan tambahan yang ada. Cukup anda beli mengikut keperluan anda sahaja.

  Ini kerana, semakin banyak anda membeli perlindungan tambahan, semakin tinggi premium yang anda perlu bayar. Jadi, macam mana nak jimat, kan?

  Biasanya, antara perlindungan tambahan yang dirasakan penting untuk setiap pemilik kenderaan ambil adalah perlindungan peril khas dan juga windscreen. 

  Contoh perlindungan tambahan yang mungkin tidak perlu diambil:

  • perlindungan aksesori kereta (jika kereta anda tidak memiliki/ menukar sebarang aksesori tambahan yang mahal/ berharga)
  • Pemandu tambahan (jika anda sahaja yang memandu kereta tersebut)
  • Liabiliti penumpang di sisi undang-undang – jika anda tidak kerap membawa penumpang di dalam kereta) 

  Renew insurans awal

  Penting untuk anda tahu!

  Kelewatan anda untuk memperbaharui insurans sehingga melepasi tarikh tamat tempoh mungkin akan menyebabkan harga insurans anda lebih mahal ya. Sesetengah syarikat insurans kereta mengenakan harga yang lebih tinggi jika insurans kereta anda telah tamat tempoh. 

  Jadi, pastikan anda renew insurans sebelum tamat tempoh atau sebaiknya dua bulan sebelum tamat tempoh untuk mendapatkan harga insuran kereta murah dan berbaloi.

  Kelebihan renew insuran kereta online

  • Lebih ruang dan masa untuk buat perbandingan insurans tanpa tekanan pihak ketiga
  • Jimat wang, tenaga dan masa
  • Lebih selesa, mudah dan cepat
  • Polisi dan roadtax boleh diaktifkan segera

  ‘Red flag’ yang anda perlu berjaga-jaga apabila beli insuran kereta online

  Walaupun banyak kelebihannya jika anda beli insuran kereta online, namun ada juga perkara yang perlu anda berhati-hati ya.

  • Tawaran palsu – Anda mungkin mendapat tawaran yang luar biasa semasa sedang mencari insurans kereta. Jika anda rasa tawaran itu terlalu ‘bagus’ untuk menjadi kenyataan, maka sila abaikan sahaja dan jangan mempercayainya. 

  *Nota: Tawaran palsu merupakan tawaran yang menyerupai penampilan fizikal produk lain tetapi tidak meletakkan nama jenama atau logo.

  • Maklumat tidak tepat – Sekiranya terdapat maklumat yang tidak tepat atau apa-apa percanggahan tentang syarikat insurans, anda harus menyemak semula maklumat tersebut dengan syarikat insurans.
  • Tandatangan polisi – Sila semak sama ada dokumen polisi insurans mempunyai tandatangan padanya. Polisi insurans daripada laman web yang sah akan mempunyai tandatangan individu yang dibenarkan syarikat.

  Cara pastikan laman web insurans selamat dan sah untuk dibeli

  1. Hubungi syarikat insurans atau Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM), Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), atau Persatuan Takaful Malaysia (MTA) untuk memastikan laman web itu adalah sah
  2. Semak perlindungan dalam polisi dan baca terma & syarat dengan teliti untuk mengesahkan kesahihan laman web
  3. Baca feedback pelanggan sedia ada – anda akan dapat mengetahui tentang perniagaan mereka berdasarkan maklum balas yang diberikan pelanggan

  Di manakah platform terbaik untuk beli insuran kereta online?

  banding dan beli insuran kereta online

  Anda boleh menggunakan platform perbandingan dan pembaharuan insurans kereta terbesar di Malaysia iaitu Bjak untuk beli insuran kereta secara online.

  Untuk makluman anda, Bjak menyediakan lebih daripada 10 jenama insurans termasuk takaful yang diiktiraf untuk anda banding dan pilih secara sekaligus dalam satu masa. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan penjimatan sehingga RM400 hasil daripada perbandingan yang dilakukan.

  Nak lebih jimat? Gunakan sahaja kaedah pembayaran Buy Now Pay Later yang disediakan. Bayarlah secara 3 kali ansuran tanpa perlu bimbang dikenakan sebarang caj faedah terhadap anda. Lebih mudah, lebih pantas!

  Lagi best, anda siap boleh renew roadtax sekaligus!

  Tunggu apa lagi? Jom layari Bjak sekarang!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: