Skip to content
Home » Renew Insuran Kereta 6 Bulan – Boleh Atau Tidak?

Renew Insuran Kereta 6 Bulan – Boleh Atau Tidak?

  insuran kereta 6 bulan

  Roadtax dan insurans kereta wajib diperbaharui pada setiap tahun. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, roadtax atau juga disebut sebagai cukai jalan boleh diperbaharui untuk tempoh 6 bulan atau 1 tahun. Namun bagaimana pula dengan insurans kereta? Bolehkah anda renew insuran kereta 6 bulan sahaja dan bukannya untuk tempoh 1 tahun terus?

  Ada ke syarikat insurans kereta yang menawarkan pembaharuan insuran kereta 6 bulan? Jom teruskan baca perkongsian ini!

  Renew insuran kereta 6 bulan?

  Pernah ke anda terfikir untuk renew insurans kereta bagi tempoh 6 bulan sahaja? Mungkin salah satu sebabnya kerana kekurangan bajet.

  Malang sekali, selain untuk pembaharuan roadtax, anda hanya boleh memperbaharui insurans kereta untuk tempoh 1 tahun atau 12 bulan sahaja. Pembaharuan insuran kereta 6 bulan tidak disediakan oleh kebanyakan syarikat insurans.

  Ini bermakna ketika pembaharuan insurans dan roadtax nanti, anda bolehlah membeli insurans kereta untuk tempoh 1 tahun dan renew pula roadtax anda untuk jangka masa 6 bulan sahaja. Bila roadtax untuk tempoh 6 bulan itu tamat tempoh nanti, jadi anda renew sahajalah roadtax anda untuk tempoh 6 bulan lagi. Insurans kereta tidak perlu renew dah.

  Apa jadi jika anda tidak renew roadtax tapi insurans masih aktif?

  Tidak boleh ya! Sebaik sahaja roadtax yang anda perbaharui untuk tempoh 6 bulan itu telah tamat tempoh, anda perlu segera perbaharuinya semula untuk tempoh 6 bulan lagi. Pastikan kedua-dua roadtax dan insurans kereta anda aktif sepanjang masa dan tamat tempoh pada waktu yang sama.

  Jika tidak, saman akan dikeluarkan jika anda dikesan memandu tanpa roadtax yang sah meskipun insurans anda masih aktif. 

  Kenapa roadtax sahaja boleh renew 6 bulan?

  Sebenarnya, selain sebab sukarela (pemilik nak renew roadtax 6 bulan), ada beberapa keadaan lain yang menyebabkan roadtax hanya boleh diperbaharui untuk tempoh 6 bulan sahaja. Ia termasuklah:

  • Pemilik kereta telah meninggal dunia dan anda sebagai waris ingin renew roadtax bagi membolehkan kenderaan digunakan di atas jalan raya
  • Tempoh insurans tidak mencukupi tempoh masa roadtax 12 bulan. Keadaan ini biasanya berlaku apabila anda terlupa untuk renew roadtax yang pernah diperbaharui untuk tempoh 6 bulan sebelum ini.

  Berapakah harga untuk renew roadtax 6 bulan?

  Harganya adalah setengah daripada harga jika anda renew roadtax bagi tempoh 12 bulan atau satu tahun.

  Anda boleh lihat senarai harga roadtax untuk pelbagai jenama kenderaan di sini: Senarai Harga Roadtax Kereta Bagi Tahun 2023 (bagaimanapun harga cukai jalan ini adalah untuk tempoh 1 tahun sahaja).

  Renew insurans dan roadtax anda!

  Insurans perlu diperbaharui bagi mendapatkan roadtax. Roadtax pula diperlukan supaya kereta anda dapat digunakan secara sah di atas jalan raya.

  Jika anda kekurangan bajet namun tiada pilihan untuk renew insuran 6 bulan dan terpaksa perbaharuinya bagi tempoh 1 tahun,  jadi pilihlah pelan insurans yang paling dekat dengan bajet anda. Kemudian, bolehlah anda renew roadtax untuk tempoh 6 bulan pula.

  Nak lagi mudah dan kurangkan kerungsingan anda, anda juga boleh gunakan Buy Now Pay Later di Bjak. Bayar sahaja secara 3 kali ansuran tanpa perlu bimbang dikenakan sebarang caj faedah. Perlindungan untuk kereta dapat, anda juga boleh jimat!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: