Skip to content
Home » Salah Faham Biasa Mengenai Insurans Kereta Komprehensif

Salah Faham Biasa Mengenai Insurans Kereta Komprehensif

  insurans komprehensif - cover

  Insurans komprehensif ialah perlindungan penting yang melindungi kenderaan anda daripada pelbagai risiko dan insiden. Tetapi orang ramai cenderung mempunyai tanggapan yang salah tentang insurans kenderaan ini.

  Oleh itu, dalam artikel ini, kami akan membincangkan tentang beberapa salah faham biasa orang ramai tentang perlindungan komprehensif atau insurans pihak pertama, supaya anda boleh memahami polisi insuran kereta anda dengan lebih baik.

  Lindung semua jenis kerosakan

  Salah faham umum yang ramai orang ada tentang polisi kenderaan yang komprehensif ialah ia melindungi semua jenis kerosakan. Walaupun sememangnya benar bahawa polisi melindungi pelbagai risiko, adalah penting untuk diingat bahawa ia tidak melindungi daripada setiap jenis kerosakan yang mungkin.

  Pelan ini biasanya termasuk perlindungan untuk kecurian, vandalisme, kebakaran, bencana alam, memukul haiwan dan objek yang jatuh. Tetapi, ia mungkin tidak melindungi kerosakan mekanikal, wear and tear, atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan biasa.

  Membayar untuk kecederaan peribadi

  Perlindungan menyeluruh tertumpu terutamanya pada kerosakan kenderaan dan bukannya kecederaan peribadi. Secara amnyaa, ia tidak melindungi perbelanjaan perubatan atau liabiliti untuk kecederaan yang dialami oleh anda atau penumpang di dalam kereta anda selepas kemalangan.

  Untuk memasukkan kecederaan peribadi dalam perlindungan komprehensif, anda biasanya perlu membeli perlindungan tambahanseperti liabiliti kecederaan badan atau perlindungan kecederaan peribadi (PIP).

  Melindungi barangan dalam kereta

  Salah satu tanggapan yang salah tentang insurans kereta yang komprehensif ialah perlindungan untuk barangan peribadi di dalam kereta. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, komprehensif tidak bermakna segala-galanya. Insurans ini terutamanya melindungi kenderaan itu sendiri dan peralatan yang dipasangnya.

  Ia biasanya tidak melindungi barang peribadi anda yang dicuri atau rosak di dalam kenderaan. Sekiranya anda memerlukan perlindungan tambahan, pertimbangkan pilihan tambahan daripada pembekal insurans.

  Menjamin kereta ganti

  Insurans komprehensif juga tidak menyediakan kenderaan gantian secara automatik jika kereta anda dicuri atau dianggap total loss selepas kemalangan.

  Walaupun sesetengah polisi menawarkan pembayaran balik sewa sebagai perlindungan pilihan, ia bukanlah ciri standard insurans kereta yang komprehensif. Anda mungkin perlu membeli perlindungan tambahan atau bergantung pada perkhidmatan kereta sewa jika kenderaan anda tidak berfungsi.

  Melindungi semua pemandu

  Tidak semua pemandu yang menggunakan kereta anda berhak untuk dilindungi di bawah insurans pihak pertama. Polisi ini biasanya hanya melindungi pemacu yang disenaraikan. Jika seseorang yang tidak tersenarai dalam polis anda memandu kereta dan mengalami kemalangan, mereka mungkin tidak dilindungi oleh perlindungan menyeluruh.

  Oleh itu, sebagai pemegang polisi, adalah penting untuk anda memahami terma dan sekatan mengenai orang yang boleh memandu kenderaan anda yang diinsuranskan.

  Salah anggap tentang insurans komprehensif

  Polisi insurans berbeza mengikut syarikat, jadi anda mesti membaca dan memahami terma dan syarat polisi kereta anda. Ini membolehkan anda mengetahui dengan tepat perkara yang dilindungi dan tidak.

  Jika anda masih ragu-ragu, sentiasa hubungi pembekal insurans anda untuk menjelaskan soalan anda. Mempunyai pemahaman yang betul tentang polisi anda memastikan anda tahu perkara yang perlu dilakukan apabila terdapat masalah pada masa hadapan.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: