Skip to content
Home » Cara Nak Claim Insuran Kereta Untuk Kes Kecurian

Cara Nak Claim Insuran Kereta Untuk Kes Kecurian

  claim insuran kereta - cover

  Kes kecurian kenderaan dilihat semakin meningkat saban tahun di Malaysia. Kecurian boleh menyebabkan si mangsa mengalami tekanan dan kerugian akibat daripada barang miliknya itu dilesapkan.

  Disebabkan itulah, persediaan untuk mengatasi kes kecurian ini adalah amat penting sekali kerana ia boleh berlaku pada sesiapa dan bila-bila masa sahaja walaupun segala langkah keselamatan telah diambil. Selain daripada meningkatkan keselamatan kenderaan anda melalui cara lain, dapatkan insurans yang melindungi kejadian kecurian untuk elak daripada kerugian. Mari kami kongsikan berkenaan cara claim insuran kereta bagi membantu anda memahami proses tersebut dengan lebih baik.

  Siapa yang layak untuk tuntutan ini?

  Walaupun kecurian boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tidak semua pemegang polisi atau mangsa layak untuk tuntutan insurans kecurian, malangnya. Anda hanya boleh mengemukakan tuntutan kecurian jika:

  a) Anda memiliki polisi insurans yang komprehensif

  b) Anda mempunyai perlindungan pihak ketiga, kebakaran dan kecurian (TPFT).

  Selain daripada keperluan ini, polisi mesti aktif untuk menyerahkan tuntutan dengan jayanya. Jika polisi telah tamat tempoh, ia perlu diperbaharui sebelum boleh mengemukakan tuntutan.

  Prosedur tuntutan kecurian kenderaan

  Tuntutan kecurian boleh jadi melecehkan kerana ia lebih memakan masa daripada jenis tuntutan insurans lain. Jika kereta anda telah dicuri, ikuti langkah di bawah untuk memfailkan tuntutan dengan pembekal insurans anda:

  1. Pergi ke balai polis berhampiran untuk melaporkan kejadian dengan segera.
  2. Berikan maklumat lengkap tentang kenderaan yang dicuri dan butiran lain mengenai kejadian itu.
  3. Setelah laporan dibuat, hubungi syarikat insurans anda untuk memaklumkan mereka tentang kecurian.
  4. Isi borang tuntutan dan sediakan dokumen lain yang diperlukan (rujuk di bawah).
  5. Serahkan borang tuntutan dan dokumen kepada syarikat insurans anda dalam masa 7 hari selepas kecurian.

  Dokumen yang diperlukan untuk prosedur tuntutan:

  • Borang tuntutan insurans yang telah diisi
  • Salinan laporan polis
  • Salinan Kad Pengenalan atau Kad Pendaftaran Perniagaan
  • Salinan lesen memandu
  • Salinan Sijil Pendaftaran Kenderaan

  Sila ambil perhatian bahawa prosedur tuntutan kecurian boleh diteruskan selama sekurang-kurangnya 6 bulan atau lebih jika siasatan polis diteruskan. Oleh itu, sila kekal berhubung dengan syarikat insurans untuk mengelakkan masalah atau kelewatan yang tidak dijangka.

  Bagaimana jika hanya bateri yang dicuri?

  Kes kecurian bateri kenderaan adalah perkara yang biasa berlaku kerana ia adalah bahagian berharga yang boleh dijual secara tunai. Jika anda menghadapi perkara ini, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda masih boleh menuntut insurans. Jawapan ringkas kepada soalan itu ialah ya, dengan syarat anda mempunyai insurans kereta pihak pertama.

  Di bawah polisi ini, syarikat insurans anda mungkin akan melindungi kes kehilangan bateri akibat kecurian serta kerosakan lain pada kenderaan. Walau bagaimanapun, semak dengan syarikat insurans anda jika mereka boleh melindungi bateri yang dicuri untuk kereta anda. Seterusnya, tentukan kos penggantian bateri baharu dan dapatkan sebut harga untuk pembaikan lain. Bandingkan jumlah itu dengan potongan insurans kereta anda untuk memutuskan sama ada ia berbaloi untuk memfailkan tuntutan insurans.

  Jika amaun boleh ditolak dalam polisi komprehensif anda lebih tinggi daripada kos menggantikan bateri, ia mungkin tidak berbaloi untuk memfailkan tuntutan insurans, kerana ia boleh menjejaskan kadar insurans NCB anda, yang seterusnya mempengaruhi premium insurans kereta untuk tahun berikutnya.

  Perbaharui insurans yang betul

  Kecurian kenderaan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Jadi, sentiasa dilindungi dengan mendapatkan polisi insuran kereta yang sesuai untuk kereta anda. Polisi komprehensif merangkumi pelbagai kerosakan pada kenderaan anda, salah satunya adalah kecurian.

  Jika anda belum mempertimbangkan untuk mendapatkan polisi komprehensif atau TPFT untuk kereta anda, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semula pilihan itu. Perbaharui polisi anda dengan mudah dengan Bjak dan pilih perlindungan terbaik daripada jenama insurans terkemuka di Malaysia. Klik butang di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: