Skip to content
Home » Fahami CART dalam Polisi Insurans Kereta

Fahami CART dalam Polisi Insurans Kereta

  Perlindungan tambahan CART

  Jika anda mengalami kemalangan, kereta anda mungkin akan berada di bengkel selama beberapa hari untuk pembaikan. Atau paling teruk ada yang sehingga beberapa bulan, bergantung kepada tahap kerosakan. Sudah tentu, sepanjang tempoh ini ia akan menyusahkan anda untuk bergerak ke mana-mana sahaja. Dalam kes ini, mempunyai perlindungan tambahan CART di dalam polisi komprehensif anda adalah berguna untuk memenuhi keperluan anda.

  Bagaimanakah ia boleh memberi manfaat kepada anda? Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut. 

  Apakah maksud CART?

  Pampasan untuk Taksiran Masa Pembaikan (CART)

  Pampasan untuk Taksiran Masa Pembaikan (CART) merujuk kepada satu jumlah munasabah yang perlu dibayar oleh syarikat insurans pihak ketiga sebagai pampasan bagi kehilangan penggunaan kenderaan.

  Ia ditentukan berdasarkan tempoh masa yang diperlukan untuk membaiki kerosakan kereta anda di bengkel. Kerja-kerja pembaikan mungkin mengambil satu tempoh, bergantung pada tahap keterukan kenderaan tersebut. Akibatnya, mereka mungkin memerlukan masa selama sehari, seminggu atau sebulan untuk membaik pulih kereta anda.

  Anda mungkin mengalami kesulitan tanpa kenderaan anda. Disebabkan itu, anda mempunyai hak untuk menuntut CART terhadap insurans pihak lain kerana anda bukan dipihak yang bersalah dalam kemalangan itu.

  Pampasan yang anda terima berfungsi untuk membayar balik kepada anda bagi pilihan pengangkutan alternatif serta perubahan lain yang perlu anda buat pada masa itu.

  Dua jenis CART

  JENIS 1: Perlindungan tambahan di dalam polisi komprehensif

  Jenis pertama CART dibeli sebagai perlindungan tambahan – hanya untuk pemegang polisi komprehensif. Anda boleh menuntut CART tanpa mengira sama ada anda bersalah atau tidak.

  Kebanyakan syarikat  insurans menawarkan pilihan pakej yang berbeza, dan faktor untuk dipilih termasuk:

  • Jumlah yang perlu dibayar setiap hari (biasanya sehingga RM200 sehari).
  • Hari/ tempoh perlindungan (dari 7, 14 hingga 21 hari atau lebih).
  • Premium biasanya akan menelan kos sekitar 10% daripada jumlah agregat.

  Contoh kes:

  Diana telah menginsuranskan keretanya dan membeli CART, di mana dia memilih pelan 7 hari pada harga RM100 sehari.

  TEMPOH INSURANS (1 JULAI – 31 JUN 2021) Bilangan hari yang dilindungiJumlah perlindungan setiap hariJumlah yang diinsuranskan
  Pampasan untuk Taksiran Masa Pembaikan (CART)7RM100RM700
  Premium tambahanRM700 x 10% = RM70

  Dalam tempoh polisi, keretanya terlibat dalam kemalangan (Mac 2021). Akibat kemalangan itu, dia terpaksa menghantar keretanya untuk dibaiki di bengkel. Penilaian pelaras tuntutan insurans terhadap pembaikan keretanya akan mengambil masa 5 hari. Berikut ialah pengiraan berapa banyak pampasan yang akan Diana terima:

  Bilangan hari yang dilindungiJumlah perlindungan setiap hariPenilaian untuk masa pembaikan (bilangan hari)Elaun kehilangan penggunaan yang perlu dibayar (RM)
  Tambahan (cart)7RM100RM700
  Kemalangan (Mac, 2021)7RM1005RM500
  Baki tambahan (cart)2RM100RM200

  Berdasarkan jadual di atas, dia telah menggunakan 5 hari untuk perlindungan CARTnya. Oleh itu dia mempunyai 2 hari lagi dalam perlindungan CART miliknya. Dia boleh menuntut baki 2 hari tersebut sekiranya berlaku sebarang kemalangan lain pada masa akan datang.

  *Nota: Jumlah bilangan hari dikemaskini semula semasa pembaharuan polisi, bagi memastikan anda dilindungi di bawah setiap polisi baharu.

  JENIS 2: Tuntutan terhadap penanggung insurans pihak ketiga

  Anda berhak untuk membuat tuntutan di bawah jenis CART ini. Walau bagaimanapun, ia hanya terpakai dengan syarat anda tidak bersalah dan anda membuat tuntutan terhadap penanggung insurans pihak ketiga. Selain itu, tiada caj tambahan untuk premium akan dikenakan.

  Di bawah adalah jadual Skala Pembayaran Harian CART yang ditentukan oleh PIAM untuk kenderaan peribadi, kenderaan komersial dan motosikal:

  ​​

  Berdasarkan contoh kes Diana, dia hanya akan diberi pampasan di antara RM150 hingga RM250 (bergantung kepada cc keretanya) oleh syarikat insurans pihak ketiga untuk tempoh 5 hari keretanya berada di bengkel.

  Siapa yang menentukan CART

  Secara amnya, ia akan ditentukan oleh penyelaras tuntutan insurans (adjuster) yang dilantik.

  Penyelaras tuntutan merupakan seorang profesional insurans terlatih yang mana peranan utamanya adalah untuk mewakili syarikat insurans bagi menentukan kerugian kewangan yang dialami pelanggan selepas tuntutan difailkan.

  Selepas kereta anda diserahkan kepada bengkel (biasanya bengkel panel yang diakui oleh syarikat insurans tersebut), adjuster akan menganggarkan berapa lama bengkel akan mengambil masa untuk membaiki kereta anda dan seterusnya menentukan hari CART bagi membayar pampasan kepada anda.

  Penyelaras akan menganggarkannya dan mengesyorkan kepada agensi insurans. Walau bagaimanapun, jumlah sebenar yang anda terima mungkin bergantung padapolisi insurans anda.

  Bagaimana untuk menuntut CART

  • Jenis 1

  Anda boleh menyerahkan proses tuntutan anda di bawah tuntutan Kerosakan Sendiri atau tuntutan Knock-for-Knock.

  • Jenis 2

  Anda boleh menyerahkan tuntutan anda kepada syarikat insurans pihak ketiga. Walau bagaimanapun, anda perlu disahkan tidak bersalah dalam kemalangan itu.

  Manfaat CART

  • Bantuan kewangan (perbelanjaan – tambang pengangkutan, sewa kenderaan semasa tempoh pembaikan, dsb)
  • Tiada had kepada bilangan tuntutan CART yang dibuat dengan syarat, jumlah hari yang dituntut tidak melebihi bilangan perlindungan yang dibeli
  • Sebarang tuntutan di bawah pengendorsan ini tidak akan menjejaskan kelayakan Diskaun Tanpa Tuntutan

  Beli perlindungan tambahan CART 

  CART adalah bermanfaat di mana anda boleh menggunakan pampasan tersebut untuk menampung kos sewa kereta atau tambang teksi semasa kereta anda dalam pembaikan di bengkel.

  Jadi, pertimbangkan perlindungan CART di dalam polisi komprehensif anda. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa premium tambahan yang anda perlu bayar untuk CART adalah berbeza-beza mengikut syarikat insurans. Sila pastikan anda banding dan semak dahulu dengan syarikat insurans sebelum membelinya.


  Bjak menyediakan 15 syarikat insurans untuk pengguna lakukan perbandingan sebelum memperbaharui insurans. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak hari ini dan renew insurans kereta atau motosikal anda dengan mudah dan pantas.

  Baca juga: