Skip to content
Home » Insurans Kereta Takaful Yang Disarankan

Insurans Kereta Takaful Yang Disarankan

  takaful - cover

  Mungkin ada yang merasa sukar untuk memilih insurans kereta takaful di Malaysia kerana produk takaful ini kesemuanya hampir kelihatan sama. Untuk membantu anda mencari takaful kereta terbaik, kami akan membantu anda membandingkan insurans takaful terbaik di Malaysia, terutamanya untuk perlindungan komprehensif bagi kereta persendirian.

  Perbezaan antara takaful dan insurans konvensional

  Sebelum kita melihat setiap insurans kenderaan takaful yang terdapat di Malaysia, adakah anda sedar tentang perbezaan antara takaful dan insurans konvensional?

  Secara amnya, insurans dan takaful konvensional berkongsi objektif yang sama untuk melindungi pemegang polisi dan/atau pihak ketiga sekiranya berlaku kemalangan, kerosakan pada kereta dan harta benda, kebakaran dan kecurian, berikutan polisi.

  Walau bagaimanapun, perbezaan utama antara takaful dan insurans konvensional ialah takaful bebas daripada unsur-unsur yang bertentangan dengan Islam termasuk Riba’ (faedah), Maysir (perjudian) dan Gharar (ketidakpastian). Perkara lain yang perlu anda ketahui ialah takaful bukan sahaja terhad kepada orang Islam; orang bukan Islam juga boleh membeli takaful. Rujuk visual kami di bawah untuk perbezaan antara takaful dan insurans konvensional.

  Jenis-jenis insurans takaful

  Seperti insurans konvensional, terdapat juga 3 jenis insurans takaful iaitu:

  1. Menyeluruh
  2. Pihak ketiga, kebakaran dan kecurian
  3. Pihak ketiga

  Dalam artikel ini, kami akan membandingkan insurans takaful hanya untuk perlindungan komprehensif. Seperti yang anda ketahui, jenis takaful motor ini menawarkan perlindungan paling komprehensif berbanding perlindungan pihak ketiga, kebakaran dan kecurian serta perlindungan pihak ketiga.

  Insurans takaful terbaik di Malaysia

  Menurut Persatuan Takaful Malaysia (MTA), terdapat 4 pengendali takaful insurans kereta di Malaysia iaitu Takaful Malaysia, Takaful Ikhlas, Zurich Takaful dan Etiqa Takaful. Dalam artikel ini, kami akan membandingkan manfaat utama yang ditawarkan oleh setiap insurans takaful untuk perlindungan komprehensif untuk kereta persendirian. Mari kita mulakan.

  Takaful Malaysia

  Takaful Malaysia melalui pelan komprehensif Click saya menawarkan pelbagai manfaat termasuk:

  1. Perlindungan kemalangan diri percuma RM15,000 seumur hidup untuk pemandu dan penumpang

  Perlindungan kemalangan peribadi biasanya melibatkan premium tambahan. Walau bagaimanapun, Takaful Malaysia menawarkan manfaat ini tanpa sebarang bayaran.

  Pelan komprehensifnya dilengkapi dengan perlindungan kemalangan peribadi percuma sebanyak RM15,000 untuk setiap pemandu dan penumpang sekiranya berlaku kematian akibat kemalangan atau hilang upaya kekal.

  2. Percuma semua perlindungan pemandu

  Pelan takaful ini memberi perlindungan percuma kepada semua pemandu. Biasanya, anda perlu membayar RM20 untuk menikmati perlindungan ini.

  Dengan perlindungan ini, sesiapa yang diberi kuasa untuk memandu kereta anda akan dilindungi secara automatik. Anda tidak perlu memberikan sebarang nama kepada syarikat insurans anda.

  3. Pulangan tunai untuk tiada tuntutan

  Takaful Malaysia juga memberi ganjaran kepada pemegang polisi mereka dengan pulangan tunai, sekiranya mereka tidak membuat tuntutan dalam tempoh perlindungan.

  Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa pulangan tunai oleh Takaful Malaysia tidak dijamin dan ia mungkin berbeza-beza bergantung pada tuntutan masa depan dan prestasi pelaburan Takaful Malaysia bagi dana risiko takaful.

  4. Bantuan tepi jalan 24/7

  Melalui Tele Bantuan, Takaful Malaysia menawarkan bantuan kecemasan 24/7 kepada peserta Takaful Motor Persendirian Komprehensif mereka. Bantuan tepi jalan mereka termasuk penundaan kerosakan tanpa had sehingga 50km, perkhidmatan jump-start, penukaran bateri atau tayar, penghantaran kecemasan petrol, kerja pendawaian kecil dan pembaikan kenderaan dengan kos buruh percuma sehingga 2 jam.

  Takaful Ikhlas

  Melalui Takaful Komprehensif Plus Kereta Persendirian IKHLAS, Takaful Ikhlas juga menawarkan faedah menarik termasuk:

  1. Perlindungan kemalangan diri percuma untuk peserta sehingga RM10,000

  Seperti Takaful Malaysia, Takaful Ikhlas juga menawarkan perlindungan kemalangan peribadi secara percuma. Sementara Takaful Malaysia menawarkan RM15,000 seumur hidup untuk peserta dan penumpang, Takaful Ikhlas melindungi sehingga RM10,000 sahaja untuk peserta.

  2. Penepian lebihan wajib bagi pemandu yang tidak dinamakan

  Sekiranya anda membenarkan sesiapa yang bukan pemandu yang dinamakan memandu kereta anda, anda perlu membayar lebihan wajib sebanyak RM400 jika kereta anda mengalami kemalangan.

  Walau bagaimanapun, Takaful Ikhlas mengetepikan lebihan ini walaupun pemandu tidak dinamakan dalam polisi takaful anda.

  3. Bayaran balik bayaran pengangkutan sehingga RM100

  Takaful Ikhlas juga menawarkan pembayaran balik yuran pengangkutan sehingga RM100 untuk penggunaan pengangkutan awam anda apabila kereta anda dibaiki di bengkel panel.

  4. Bantuan tepi jalan 24 jam

  Takaful Ikhlas melalui Bantuan IKHLAS Road Assist  menawarkan perkhidmatan tepi jalan percuma termasuk perkhidmatan menunda kemalangan dan kerosakan 24 jam, bantuan tepi jalan dan perkhidmatan tukang kunci.

  Zurich Takaful

  Seterusnya, Zurich Takaful melalui produknya Z-Driver Takaful turut menawarkan pelbagai manfaat termasuk:

  1. Perlindungan kemalangan diri sehingga RM175,000 dengan harga serendah RM15 setahun

  Tidak seperti Takaful Malaysia dan Takaful Ikhlas yang menawarkan perlindungan kemalangan peribadi percuma, Zurich Takaful mengenakan yuran nominal untuk perlindungan kemalangan diri serendah RM15 setahun untuk perlindungan sehingga RM175,000, tertakluk kepada terma dan syarat.

  Perlindungan tambahan ini melindungi anda sebagai peserta dan penumpang lain.

  2. Percuma semua perlindungan pemandu

  Zurich Takaful juga membolehkan anda memperluaskan perlindungan anda kepada bilangan pemandu tambahan yang dinamakan tanpa had, secara percuma.

  3. Penepian kos penambahbaikan

  Sekiranya berlaku kemalangan, anda mungkin perlu membayar kos pembaikan, iaitu sebahagian daripada kos alat ganti baharu dan asli. Walau bagaimanapun, dengan penepian perlindungan penambahbaikan ini, anda boleh menggantikan bahagian yang rosak dengan bahagian baharu dan asli tanpa kos tambahan.

  4. Diskaun sehingga 20% dengan lebihan sukarela

  Sebagai tambahan kepada sebarang lebihan standard atau wajib yang mungkin dikenakan, anda boleh memilih untuk mengambil lebihan sukarela untuk mengurangkan premium takaful atau sumbangan anda.

  Anda boleh memilih daripada RM500 hingga RM5,000 untuk membayar sendiri sekiranya berlaku tuntutan untuk mendapatkan diskaun ke atas caruman motor anda. Walau bagaimanapun, pastikan anda mampu membayar jumlah lebihan yang akan digunakan untuk semua tuntutan kecuali tuntutan pihak ketiga.

  Etiqa Takaful 

  Etiqa Takaful juga menawarkan faedah kompetitif kepada peserta takaful motor komprehensifnya termasuk:

  1. Percuma semua perlindungan pemandu

  Seperti semua penyedia takaful motor lain, Etiqa Takaful menawarkan perlindungan percuma untuk semua pemandu. Anda tidak perlu memasukkan mana-mana pemandu yang dinamakan kerana semua pemandu yang dibenarkan anda dilindungi secara automatik.

  2. Tidak berlebihan

  Bagi pemandu yang berumur 21 tahun ke atas, anda tidak perlu membayar lebihan untuk tuntutan insurans.

  3. Kereta ihsan percuma selepas tuntutan kemalangan

  Bagaimana jika anda tidak mempunyai kereta lain sedangkan satu-satunya kereta anda berada di bengkel untuk dibaiki?

  Etiqa Takaful membenarkan anda menggunakan kereta ihsan percuma selama 14 hari. Jika anda sangat bergantung pada hanya satu kereta, terutamanya untuk pengangkutan harian anda, ini adalah manfaat yang baik untuk anda.

  4. Bantuan jalan kecemasan 24 jam

  Seperti semua penyedia takaful motor lain, Etiqa Takaful melalui Etiqa Claims Care juga menawarkan bantuan jalan kecemasan 24/7.

  Bandingkan insurans takaful terbaik di Bjak

  Kami telah berkongsi manfaat utama yang ditawarkan oleh keempat-empat penyedia takaful motor di Malaysia iaitu Takaful Malaysia, Takaful Ikhlas, Zurich Takaful dan Etiqa Takaful. Sebelum anda membeli sebarang insurans takaful, pastikan anda membandingkan terlebih dahulu manfaat dan premium yang ditawarkan oleh pembekal. Luangkan sedikit masa untuk meneliti helaian pendedahan produk dan kata-kata dasar dengan teliti.

  Untuk membantu anda membandingkan dengan mudah manfaat dan premium yang ditawarkan oleh penyedia takaful motor, hanya gunakan Bjak, salah satu tapak perbandingan insurans terbesar di Malaysia. Layari di Bjak.my dan dapatkan insurans takaful percuma dan sebut harga insurans kereta anda hari ini.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: