Skip to content
Home » Kelebihan & Kekurangan Polisi Insuran Kereta Pihak Ketiga

Kelebihan & Kekurangan Polisi Insuran Kereta Pihak Ketiga

  insurans pihak ketiga - cover

  Polisi Insuran Kereta pihak ketiga ialah antara pelan yang paling berpatutan yang boleh didaftarkan oleh pemilik kenderaan. Walau bagaimanapun, polisi ini mungkin tidak sesuai untuk semua orang kerana ia tidak menawarkan perlindungan lengkap sekiranya berlaku kemalangan.

  Kami pada sebelum ini ada menerangkan berkenaan kebaikan dan keburukan insurans kereta komprehensif untuk membantu anda memahami insurans kenderaan pihak pertama dengan lebih baik. Sekarang, izinkan kami berkongsi kebaikan serta keburukan polisi pihak ketiga ini bagi membantu anda membuat keputusan tepat semasa nak perbaharui insurans kereta atau motosikal anda.

  Kelebihan

  • Premium Lebih Rendah:  Ini adalah kelebihan terbaik insurans pihak ketiga. Ia menawarkan premium yang jauh lebih rendah berbanding polisi komprehensif, kerana ia hanya melindungi liabiliti yang ditanggung oleh pihak ketiga, bukan kenderaan anda.
  • Pematuhan kepada undang-undang: Insurans pihak ketiga adalah sesuatu yang wajib di kebanyakan negara, jadi dengan adanya insurans ini dapat memastikan anda tidak perlu menghadapi kesalahan undang-undang memandu kenderaan yang tidak ada insurans.
  • Ketenangan fikiran: Ia menyediakan perlindungan kewangan terhadap liabiliti undang-undang sekiranya anda menyebabkan kemalangan dan mencederakan seseorang atau merosakkan harta benda mereka. Ini boleh menyelamatkan anda daripada beban kewangan yang ketara dan masalah undang-undang.
  • Proses Yang Mudah:  Membeli dan memperbaharui polisi pihak ketiga selalunya lebih mudah dan lebih cepat daripada polisi komprehensif. Ia biasanya kurang kertas kerja dan pemeriksaan.
  • Sesuai untuk Kenderaan Lama:  Untuk kereta lama dengan nilai pasaran yang lebih rendah, perlindungan pihak ketiga mungkin merupakan pilihan yang paling kos efektif kerana perlindungan komprehensif agak mahal.

  Kekurangan

  • Tiada Perlindungan untuk Kenderaan Anda:  Ini adalah kekurangan utama untuk insurans jenis ini. Sebarang kerosakan pada kereta anda akibat kemalangan, kecurian, kebakaran atau peril lain yang dilindungi di bawah polisi komprehensif tidak akan dilindungi oleh insurans pihak ketiga.
  • Perlindungan Liabiliti Terhad: Sesetengah polisi pihak ketiga mempunyai jumlah perlindungan liabiliti terhad. Ini boleh menyebabkan anda terpaksa menanggung baki liabiliti lain dalam kemalangan yang besar.
  • Deduktibel Lebih Tinggi:  Deduktibel ialah amaun yang anda bayar daripada poket anda sendiri sebelum insurans bermula. Sesetengah polisi pihak ketiga mungkin mempunyai deduktibel yang lebih tinggi berbanding polisi komprehensif.
  • Tiada Perlindungan Untuk Kecederaan Peribadi:  Anda tidak akan dilindungi untuk sebarang perbelanjaan perubatan yang anda tanggung akibat kemalangan di bawah polisi pihak ketiga.
  • Mungkin Tidak Sesuai untuk Kereta Baharu:  Untuk kereta baharu dengan baki pinjaman yang tinggi, perlindungan menyeluruh mungkin diperlukan kerana pemberi pinjaman sering memerlukannya.

  Seperti yang anda lihat, tiada satu pun polisi yang benar-benar baik atau buruk. Perlindungan kenderaan yang ideal bergantung pada keperluan individu dan toleransi risiko, jadi untuk memilih yang paling sesuai sentiasalah menilai cara pemanduan, harga kereta dan belanjawan anda sebelum memilih antara insurans pihak ketiga dan komprehensif.

  Kami harap perkongsian dari kami ini berguna, kongsikan pautan ini dengan kenalan anda. Pastikan anda mengikuti blog kami untuk mendapatkan maklumat yang lebih berguna tentang insurans kenderaan.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: