Skip to content
Home » Boleh Ke Nak Failkan Tuntutan Insurans Kereta Tanpa Laporan Polis?

Boleh Ke Nak Failkan Tuntutan Insurans Kereta Tanpa Laporan Polis?

  perlu buat laporan polis - cover

  Kebanyakan tuntutan insurans kereta tidak memerlukan laporan polis, terutamanya jika terdapat kerosakan kecil sahaja. Beberapa perkara kecil yang berlaku dalam kemalangan mungkin tidak memerlukan untuk pegawai polis bertindak balas ke tempat kejadian antaranya:

  • Tiada siapa yang terluka
  • Kerosakan adalah kecil
  • Mereka yang terlibat mempunyai lesen dan insurans yang sah
  • Semua pihak bekerjasama

  Walau bagaimanapun, jika kemalangan itu termasuk perlanggaran dengan kereta lain atau melibatkan kemalangan jiwa, sebaiknya buat laporan polis untuk keselamatan anda terhadap sebarang tuntutan pihak ketiga yang tidak dijangka.

  Apakah yang dianggap sebagai kemalangan kereta kecil?

  Kemalangan kecil menyebabkan lebih sedikit kerosakan dan kecederaan berbanding kemalangan kereta besar. Contohnya, bengkok fender atau kemalangan bahagian belakang pada kelajuan rendah kedua-duanya biasanya dianggap sebagai kemalangan kecil.

  Kalau nak diikutkan perasaan, pasti ramai yang ingin membuat tuntutan insurans kenderaan apabila kereta mereka mengalami kemalangan kecil. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa pembaikan kerosakan kecil dan lekuk mungkin memerlukan kos yang lebih tinggi apabila anda membayar insurans anda sepenuhnya pada tahun berikutnya.

  Selain itu, anda juga mungkin berisiko menjejaskan Diskaun Tanpa Tuntutan terkumpul anda yang sepatutnya membolehkan anda menikmati diskaun yang besar pada premium insurans kereta anda yang seterusnya.

  Apa yang anda perlukan untuk membuat laporan polis?

  Laporan kemalangan polis akan mendokumenkan kerosakan dan kecederaan diri yang ditanggung oleh kemalangan kereta. Ia termasuk maklumat yang boleh membantu anda dalam tuntutan insurans atau tuntutan mahkamah.

  Laporan kemalangan polis biasanya termasuk maklumat yang diperlukan untuk tuntutan:

  • Cadangan pihak yang bersalah atau bertanggungjawab dan mengapa
  • Lokasi kemalangan
  • Masa dan tarikh
  • Penerangan jalan
  • Penerangan tentang kenderaan dan pemandu

  Ini boleh membantu membuktikan siapa yang bersalah atas kejadian itu—anda, pihak lain, cuaca atau faktor lain.

  Laporan polis juga memudahkan proses tuntutan insurans. Ini kerana maklumat yang anda perlukan untuk kertas kerja insurans sudah disatukan di satu tempat.

  Bolehkah anda memfailkan tuntutan insurans tanpa laporan polis?

  Anda boleh memfailkan tuntutan insurans tanpa laporan kemalangan polis. Tetapi mungkin lebih sukar untuk membuktikan kesalahan atau kerosakan. Proses itu juga mungkin mengambil masa lebih lama daripada jika laporan polis telah difailkan.

  Laporan polis adalah penting terutamanya jika terdapat kerosakan besar pada harta benda, kecederaan, atau jika jenayah telah berlaku. Laporan polis juga merupakan bukti yang diperlukan sekiranya terdapat tuntutan mahkamah dengan pihak lain.

  Penanggung insurans anda perlu mematuhi kata-kata anda, dan mereka mungkin tidak sanggup membayar amaun penuh yang anda terhutang. Laporan polis membantu membuktikan tuntutan anda, terutamanya jika anda menyatakan bahawa anda tidak bersalah atas kemalangan itu. Ia juga akan mempercepatkan proses tuntutan.

  Dokumentasi memastikan bahawa anda mempunyai bukti perkataan anda. Anda mungkin tidak selalu bersetuju dengan laporan polis, jadi dokumentasi tambahan boleh membantu membuktikan kes anda.

  Penyelaras insurans akan menyemak kes anda berdasarkan laporan polis dan menentukan jumlah wang yang akan anda terima daripada syarikat insurans.

  Tuntutan insurans: Bila anda patut atau tidak patut membuat laporan polis

  Berlanggar dengan kereta lain

  Jangan lupa untuk membuat laporan polis apabila anda mengalami kemalangan dengan kereta lain. Anda tidak akan tahu apa yang mungkin berlaku seterusnya.

  Dalam sesetengah kes, kedua-dua pihak mungkin tidak mengalami sebarang kecederaan selepas kemalangan. Oleh itu, anda cuba menyelesaikannya secara tertutup tanpa melibatkan polis. Walau bagaimanapun, salah seorang daripada anda (anda atau pihak lain) mungkin bangun dengan kecederaan.

  Tidak mempunyai laporan polis boleh menjadi teruk. Tiada dokumentasi untuk menyandarkan kedua-dua belah pihak. Ia menjadi kata-kata anda terhadap pemandu lain, yang boleh membuat tuntutan mahkamah yang mahal yang tidak selalu memihak kepada anda.

  Kecurian atau vandalisme

  Selain itu, sila pastikan anda membuat laporan polis jika kereta anda dicuri, dirosakkan atau dipecah masuk.

  Ini adalah jenis kes yang perlu dibuktikan dengan syarikat insurans anda. Ketiadaan laporan polis mungkin menghalang percubaan anda untuk menuntut. Syarikat insurans anda mungkin mengatakan bahawa tidak ada bukti yang mencukupi bahawa anda mempunyai barang tersebut di dalam kereta atau kereta itu dicuri oleh pihak ketiga.

  Laporan polis boleh membantu membuktikan kata-kata anda dan membantu mendapatkan semula barang berharga anda.

  Tuntutan insurans: Buat laporan polis jika perlu untuk memudahkan proses tuntutan

  Adalah penting untuk melaporkan kemalangan dengan syarikat insurans anda secepat mungkin selepas kejadian itu.

  Walau bagaimanapun, yang terbaik adalah merujuk kepada syarikat insurans anda untuk mendapatkan nasihat apabila anda tidak pasti.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: