Semak Harga Insurans Kereta – 4 Jenis Caj Tambahan Yang Dikenakan Dalam Premium Asas

Terdapat beberapa caj tambahan yang dikenakan di dalam harga insurans kereta anda. Sila fahaminya untuk mengelakkan kekeliruan.

Insurans Kereta

Written by:

Salah satu komitmen wajib yang perlu dilakukan oleh individu yang memiliki kereta adalah memperbaharui insurans untuk kenderaannya itu pada setiap tahun. Jadi, penting untuk anda semak harga insurans kereta, tahu bagaimakah harga insurans kereta dikira dan apakah caj tambahan yang dikenakan.

Untuk yang sudah lama memiliki kereta, anda mungkin sudah tahu bahawa terdapat caj tambahan yang dikenakan ketika memperbaharui insurans. Namun, untuk yang baru pertama kali mempunyai kenderaan sendiri, pembaharuan insurans mungkin akan jadi pengalaman baru untuk anda. 

Perlu anda tahu, selain premium asas untuk pelan insurans yang ditetapkan oleh syarikat insurans, terdapat beberapa caj tambahan lain yang perlu anda bayar sebelum membelinya. Jadi sangat penting untuk anda semak harga insurans kereta anda supaya anda tidak keliru. Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenainya

Tahu dulu bagaimana harga insurans dikira

tahu harga yang betul ketika renew insurans kereta

Untuk makluman anda, mulai 1 Julai 2017, kadar premium bagi perlindungan jenis Komprehensif dan Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian Motor telah diliberalisasikan di mana harga premium ditentukan oleh penanggung insurans dan pengendali takaful masing-masing. 

Langkah ini dilakukan seiring dengan pelaksanaan langkah Liberalisasi Tarif Insurans Motor oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Susulan daripada langkah liberalisasi ini, lebih banyak faktor yang akan diambil kira bagi menentukan harga premium kenderaan oleh syarikat insurans dan pengendali Takaful.

Antara faktor-faktor yang diambil kira termasuklah:

Semak harga insurans kereta – Caj tambahan dalam premium asas insurans kereta

Berikut merupakan jenis caj tambahan yang akan dikenakan di dalam premium asas insurans kereta anda:

Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST)

Kadar standard caj SST sebanyak 6% akan dikenakan di dalam premium asas insurans anda.

Duti Setem

Caj duti setem sebanyak RM10 dikenakan di dalam pembelian insurans kereta sebelum jumlah akhir harga insurans dijana.

Perlindungan tambahan

Anda akan dikenakan bayaran atau caj tambahan pada premium asas jika membeli sebarang perlindungan tambahan di dalam polisi insurans anda. Contohnya, anda ingin mendapatkan perlindungan tambahan untuk cermin kereta ataupun perlindungan peril khas, dan lain-lain. 

Kebiasaannya, caj atau harga bagi setiap perlindungan tambahan yang anda ingin miliki untuk kenderaan adalah berbeza-beza. Semakin banyak perlindungan tambahan yang anda dapatkan, semakin mahal premium insurans anda. 

Komisyen (jika membeli dengan ejen)

Anda perlu membayar komisyen dalam jumlah tertentu (contohnya RM20) jika membeli insurans melalui ejen. Caj ini bagi membayar perkhidmatan ejen anda menguruskan pembelian insurans serta roadtax bagi pihak anda. Bagaimanapun, caj ini tidak akan dikenakan jika anda membeli insurans secara online.

Cara harga insurans kereta dikira

Bagi memudahkan pemahaman anda, di bawah ini merupakan formula asas untuk mengira harga insurans kereta:

cara harga insurans kereta dikira
pengiraan asas harga insurans kereta

Contoh pengiraan harga insurans untuk Perodua Myvi dengan jumlah perlindungan sebanyak RM31,000

Keliru nak renew insurans? Buat online di Bjak

Sekiranya anda masih belum begitu arif cara untuk memperbaharui insurans, jangan risau. Lakukan sahaja secara online di Bjak. Anda juga boleh tanyakan segala persoalan anda kepada pasukan khidmat pelanggan kami bagi mendapatkan kepastian, termasuklah bagaimana untuk check harga insuran kereta.

Di Bjak, anda juga boleh membandingkan dengan lebih 10 pilihan jenama insurans yang ada bagi mendapatkan insurans pada harga terendah dengan pelan terbaik. Ingat, meskipun anda memilih pelan yang sama, setiap syarikat insurans akan menawarkan harga dan manfaat yang berbeza. Jadi, buat dahulu perbandingan sebelum membeli insurans anda ya!


Bjak menyediakan 15 syarikat insurans untuk pengguna lakukan perbandingan sebelum memperbaharui insurans. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak hari ini dan renew insurans kereta atau motosikal anda dengan mudah dan pantas.

Baca juga: