Skip to content
Home » Harga Cukai Jalan: Berapa Yang Perlu Anda Bayar?

Harga Cukai Jalan: Berapa Yang Perlu Anda Bayar?

  bayar roadtax - cover

  Jangan biarkan kealpaan membuatkan anda tertekan semasa nak semak harga cukai jalan kereta anda. Tetapi jangan takut, terdapat cara mudah untuk menyemak semula harga cukai jalan kereta anda dan mengelakkan sebarang masalah pada saat akhir.

  Sama ada anda sibuk dengan perkara lain atau hanya tidak pasti jumlahnya, luangkan sedikit masa untuk menyemak harga cukai jalan sebelum memperbaharuinya.

  Tahu bajet anda

  Jika anda pemilik kereta, adalah penting untuk mempertimbangkan kos cukai jalan kereta anda semasa merancang bajet anda untuk insurans kereta. Walaupun harga cukai jalan mungkin telah ditetapkan, adalah penting untuk memastikan anda memperuntukkan bajet anda dengan baik untuk memaksimumkan perlindungan insurans anda dan mencari tawaran terbaik.

  Ini amat penting kerana kos insurans kereta selalunya lebih tinggi daripada cukai jalan itu sendiri. Dengan merancang bajet anda lebih awal, anda boleh membuat keputusan yang tepat tentang perlindungan insurans kereta anda dan berpotensi menjimatkan wang dalam jangka masa panjang.

  Selain itu, dengan mengambil kira kos cukai jalan, anda boleh menilai potensi kesan ke atas pilihan dan faedah insurans anda, dan melaraskan bajet anda dengan sewajarnya. Jadi, apabila bercakap tentang insurans kereta, ingatlah untuk merancang lebih awal dan pertimbangkan kos cukai jalan kereta anda untuk memanfaatkan sepenuhnya perlindungan anda.

  Bagaimanakah cukai jalan dikira?

  Pemilikan

  Mendaftarkan kereta anda secara berbeza boleh menjejaskan kadar cukai jalan anda. Kenderaan persendirian dan bukan sedan namun berdaftar dengan syarikat mempunyai kadar yang sama, tetapi kereta sedan yang berdaftar dengan syarikat mungkin mempunyai kadar yang lebih tinggi. Jadi, sebelum anda mendaftarkan kereta anda, pastikan anda mempertimbangkan bagaimana ia boleh menjejaskan kos cukai jalan anda.

  Kapasiti Enjin

  Lebih besar enjin kereta anda, lebih banyak anda perlu belanjakan untuk cukai jalan, tetapi jangan risau, ia mudah untuk difikirkan – cuma semak nombor yang mengikut nama model kereta anda, dan anda akan tahu kapasiti enjin anda (cc). Sama ada anda memandu menggunakan enjin petrol atau diesel, ia tidak akan menjejaskan kadar cukai jalan anda, yang bermula pada RM20 untuk kereta dan RM2 untuk motosikal, dan meningkat berdasarkan saiz enjin anda.

  Jika anda memandu kereta dengan saiz enjin sehingga 1600cc, anda akan membayar kadar tetap antara RM20 hingga RM90, tetapi jika anda mempunyai enjin yang lebih besar, sediakan diri anda untuk kadar progresif yang bermula selepas 1600cc.

  Lokasi

  Tempat anda menyimpan kenderaan anda boleh memberi kesan kepada harga cukai jalan anda, malah lokasi tersebut boleh mempunyai set kadar uniknya sendiri: bahagian Timur Malaysia biasanya menawarkan kadar cukai jalan yang lebih rendah daripada wilayah Semenanjung, dan jika anda tinggal di Pangkor, Langkawi, atau Labuan, anda akan menikmati kadar cukai jalan yang lebih rendah.

  Di Malaysia Timur, bentuk muka bumi yang kasar dan jalan yang sempit sering mendorong orang ramai untuk memilih kenderaan pacuan empat roda, yang datang dengan kos penyelenggaraan yang lebih tinggi, tetapi cukai jalan yang lebih rendah boleh menggantikannya. Selain itu, apabila mengira cukai jalan anda, lokasi di mana kereta anda disimpan yang dikira, bukan lokasi pendaftaran.

  Di Malaysia, dalam hal cukai jalan, jenis badan kenderaan anda memainkan peranan yang penting. Kereta dibahagikan kepada dua kategori: “salun” dan “bukan salun.” Salun termasuk sedan, hatchback, coupe, wagon dan boleh tukar, manakala MPV, SUV dan trak pikap berada di bawah kenderaan bukan salun.

  Jenis kenderaan

  Kenderaan bukan salun mempunyai kadar asas cukai jalan yang lebih tinggi daripada salun. Jika kenderaan bukan salun anda mempunyai saiz enjin tertentu, kadar cukai jalan boleh menjadi lebih murah daripada salun dengan saiz enjin yang sama. Bagaimanapun, salun mempunyai kadar progresif yang lebih tinggi apabila kapasiti enjin melebihi 1600cc berbanding kereta bukan salun.

  Adalah penting untuk memilih jenis kenderaan yang betul semasa membeli cukai jalan. Kesilapan yang paling biasa orang lakukan ialah memilih jenis kenderaan yang salah. Ini membawa kepada jumlah cukai jalan yang tidak betul dikenakan. Jangan buat kesilapan itu; semak semula jenis kenderaan sebelum membeli cukai jalan!

  Cara semak harga cukai jalan

  Semak kertas cukai jalan

  Apa yang anda perlu lakukan ialah merujuk kepada kertas cukai jalan kereta anda dari tahun sebelumnya. Kertas kecil ini mempunyai semua maklumat yang anda perlu tahu tentang kos cukai jalan kereta anda untuk sama ada 6 atau 12 bulan, bergantung pada tempoh anda mengaktifkan tempoh cukai jalan sebelum ini. Oleh itu, jangan tertekan untuk cuba memikirkan harga cukai jalan kereta anda, ambil sahaja kertas itu dan teruskan hari anda!

  Dalam talian

  Untuk semak harga cukai jalan kereta anda, teknologi telah menjadikan proses tersebut lebih mudah berbanding sebelum ini. Dengan menggunakan laman web atau aplikasi khusus, anda boleh mencari harga cukai jalan dengan cepat dan mudah berdasarkan jenama, model dan spesifikasi kereta anda. Antara laman web yang menawarkan perkara sedemikian ialah Bjak, sumber yang dipercayai dan terkenal untuk semua perkara yang berkaitan dengan insurans kereta dan cukai jalan.

  Dengan bantuan Bjak, anda bukan sahaja boleh mencari harga cukai jalan yang anda perlukan tetapi juga memperbaharui cukai jalan anda dengan hanya beberapa klik, menjimatkan masa dan usaha anda. Selain itu, dengan keupayaan untuk membandingkan harga dan pilihan perlindungan, anda boleh membuat keputusan tepat tentang insurans kereta anda dan memastikan anda mendapat tawaran terbaik.

  Jadi mengapa tidak ambil kesempatan daripada kemudahan ini untuk menggunakan laman web khusus seperti Bjak untuk menguruskan cukai jalan dan keperluan insurans kereta anda? Apa lagi alasan anda? Klik butang di bawah ini untuk maklumat lanjut.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga:

  Tags: