Skip to content
Home » Insurans Kereta 1st Party – 5 Situasi Membolehkan Anda Claim Insurans

Insurans Kereta 1st Party – 5 Situasi Membolehkan Anda Claim Insurans

  insurans kereta 1st party

  Mendapatkan pelan insurans kereta 1st party adalah langkah yang baik dan tepat untuk setiap pemilik kenderaan. Dengan polisi insurans paling komprehensif ini, ia akan membolehkan anda mempunyai peluang yang lebih ‘cerah’ dalam membuat permohonan tuntutan insurans pada masa akan datang.

  Pada artikel ini, Bjak akan kongsikan dengan lebih lanjut mengenai beberapa situasi yang akan melayakkan anda untuk claim insurans dengan polisi 1st party khususnya untuk kerosakan kereta sendiri.

  Kerosakan kereta akibat terlanggar haiwan liar

  Sedarkah anda bahawa terdapat banyak juga kes di mana kenderaan rosak teruk selepas terbabit dalam kemalangan gara-gara cuba mengelak binatang yang secara tiba-tiba melintas di jalan raya.

  Andai kata situasi ini berlaku, anda sebagai pemegang polisi insurans kereta 1st party boleh untuk memohon tuntutan insurans bagi membaiki kerosakan pada kenderaan anda itu. Tuntutan tersebut bagaimanapun perlu dibuat di bawah tuntutan kerosakan sendiri (Own Damage Claim) yang mana secara tidak langsung akan menjejaskan kadar NCD semasa anda.

  Proses untuk claim insuransnya sama sahaja dengan tuntutan yang lain. Yang penting, anda perlu sediakan dokumen-dokumen seperti salinan kad pengenalan, laporan polis, gambar kondisi kereta seperti yang dilampirkan dalam laporan polis, polisi insurans dan salinan lesen memandu anda. 

  Pembaikan cermin kereta yang telah retak/ pecah

  Ini adalah salah satu kelebihan jika anda renew dengan insurans kereta 1st party. Andai kata cermin hadapan kereta anda retak dan perlu diganti, maka anda boleh sahaja claim insurans di bawah polisi anda itu untuk menggantikannya dengan yang baharu tanpa mengeluarkan wang daripada poket sendiri.

  Namun perlu anda tahu, sebaik sahaja tuntutan ini dibuat maka kadar NCD semasa anda akan kembali ke paras 0% ya. Jadi, bagi mengelakkan NCD anda daripada terjejas akibat tuntutan insurans semata-mata untuk baiki cermin hadapan kereta, maka kami galakkan anda untuk add-on dahulu perlindungan tambahan bagi windscreen ketika anda renew dengan insurans 1st party ini. 

  Dengan berbuat demikian, anda tidak perlu risau kerana NCD yang telah dikumpul tidak akan terjejas sekiranya ingin claim insurans untuk pembaikan cermin hadapan kereta anda. 

  Kereta rosak akibat terlanggar divider jalan

  Tuntutan boleh dibuat sekiranya anda adalah pemegang polisi komprehensif sahaja.

  Sekiranya kemalangan tersebut tidak melibatkan orang lain, dan kesalahan tersebut berpunca daripada kecuaian anda sebagai pemandu, maka anda perlu membuat tuntutan di bawah Tuntutan Kerosakan Sendiri atau Own Damage Claim di bawah polisi komprehensif anda.

  Bagaimanapun perlu anda tahu, sebaik sahaja tuntutan dibuat, NCD insurans kereta anda akan secara automatik kembali ke kadar 0%. Kesannya, premium insurans anda pada pembaharuan insurans akan datang akan menjadi lebih mahal.

  Tayar kereta meletup/ dicuri/ rosak

  Anda boleh claim insurans bagi menggantikan tayar yang terjejas, namun bersyarat dan bergantung kepada beberapa faktor. 

  Antara sebab-sebab kerosakan tayar yang akan membolehkan anda untuk membuat tuntutan insurans adalah:

  1. Keadaan jalan raya
  • Jika tayar kenderaan anda rosak teruk sehingga meletup akibat keadaan jalan raya (seperti jalan raya yang terlalu banyak lubang/ lopak dalam), maka, ya, anda boleh membuat tuntutan insurans bagi mendapatkan pampasan. Tuntutan anda itu bagaimanapun boleh dibuat jika anda adalah pemegang polisi komprehensif sahaja.
  1. Kecurian
  • Tayar kenderaan dicuri mahupun ditoreh oleh individu tidak bertanggungjawab? Dalam keadaan ini, anda boleh cuba membuat tuntutan insurans atas kerugian yang dialami namun anda perlulah memastikan bahawa anda memiliki polisi insurans komprehensif ataupun polisi insurans pihak ketiga, kebakaran dan kecurian (TPFT).
  1. Kebakaran
  • Sekiranya tayar kereta atau motor anda meletup mahupun rosak akibat kejadian kebakaran, jadi anda bolehlah mengemukakan tuntutan kepada pihak insurans. Bagaimanapun, tidak ada jaminan tuntutan anda akan diluluskan ya.

  Kereta anda melanggar kenderaan lain & kereta anda juga rosak teruk

  Ini satu-satunya polisi yang membolehkan anda untuk claim insurans bagi membaiki semula kereta anda yang telah rosak meskipun kemalangan itu berpunca daripada diri anda sendiri.

  Tuntutan itu perlu dibuat di bawah tuntutan kerosakan sendiri yang mana secara tidak langsung akan menjejaskan kadar NCD semasa anda. Selain itu, pihak ketiga (mangsa) juga boleh/ akan membuat tuntutan di bawah polisi anda ya!

  Semoga bermanfaat!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: