Skip to content
Home » Insurans Kereta: Perlukah Anda Renew Insurans Sama Setiap Tahun?

Insurans Kereta: Perlukah Anda Renew Insurans Sama Setiap Tahun?

  Renew insurans kereta

  Setiap pemilik kereta perlu memperbaharui insurans kereta dan roadtax pada setiap tahun. Selain bagi memastikan kenderaan sah digunakan di jalan raya, ia juga bagi melindungi kereta sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini.

  Kini, terdapat pelbagai jenama atau syarikat insurans yang menawarkan perlindungan untuk kenderaan dengan tawaran dan manfaat yang berbeza sejak langkah liberalisasi tarif insurans motor dilaksanakan pada Julai 2017 lalu.

  Melalui langkah liberalisasi itu, kadar premium bagi insurans kereta 1st party serta insurans kereta pihak ketiga, kebakaran dan kecurian mula ditentukan oleh syarikat insurans dan takaful masing-masing. 

  Perlukah anda renew insurans kereta yang sama setiap tahun?

  Ketika memperbaharui insurans, sesetengah daripada kita gemar untuk memperbaharui insurans dengan syarikat insurans yang sama setiap tahun. Ini kerana, mungkin ada yang menganggap ia lebih mudah, selain sudah percaya dan selesa dengan manfaat serta servis yang diberikan.

  Namun untuk pengetahuan, anda sebenarnya tidak digalakkan untuk memperbaharui insurans secara automatik dengan syarikat insurans yang sama pada setiap tahun. 

  Mengapa?

  Ini kerana, premium insurans yang anda bayar itu mungkin bukan yang terendah di pasaran pada ketika anda memperbaharuinya. Malah, manfaat yang anda mungkin terima juga mungkin bukan yang terbaik ada pada ketika itu.

  Jadi, apakah yang perlu anda lakukan?

  Seperti yang dinyatakan di atas tadi, kini terdapat pelbagai syarikat insurans yang menyediakan perlindungan buat pemilik kenderaan.

  Apa yang anda perlu lakukan adalah dengan melakukan perbandingan dengan sekurang-kurangnya 3 jenama insurans pilihan utama anda untuk melihat tawaran manfaat berserta harga yang diberikan.

  Dari situ, anda kemudiannya boleh menilai syarikat insurans manakah yang boleh memberikan perlindungan serta harga terbaik untuk anda.

  Bagaimanakah cara untuk tukar insurans kereta?

  Ada dua situasi penukaran insurans kereta yang perlu anda fahami iaitu:

  1. Tukar insurans yang telah tamat tempoh
  2. Tukar insurans bagi polisi belum tamat tempoh

  Jika insurans kereta anda sudah tamat tempoh, maka mudah sahaja untuk anda renew semula insurans dengan syarikat insurans yang berbeza. Caranya adalah dengan lakukan sahaja pembaharuan insurans dengan syarikat insurans pilihan anda itu secara terus, melalui ejen atau mana-mana platform yang menawarkan perbandingan dan pembelian insurans seperti MyEG atau Bjak.

  Namun, untuk menukar insurans bagi polisi yang belum tamat tempoh pula, terdapat beberapa langkah yang perlu diikuti bagi membatalkan dahulu polisi insurans anda seperti yang telah dikongsikan dalam artikel sebelum ini. Kemudian, barulah anda boleh renew insurans dengan syarikat insurans yang baru.

  Nak renew insurans kereta yang lain? Baca dulu tips ini

  Walaupun bagus untuk anda renew insurans dengan syarikat insurans yang lain, namun jangan lupa untuk pertimbangkan beberapa perkara ini:

  Sum insured

  Pastikan anda meletakkan sum insured yang sesuai, mengikut nilai pasaran atau nilai yang dipersetujui. Anda disarankan untuk tidak meletakkan sum insured yang kurang daripada nilai pasaran kereta anda, yang mana turut dikenali sebagai under-insurance. Ini kerana, ia mungkin boleh merugikan anda kelak jika berlaku sesuatu pada kenderaan anda. 

  Pilih pelan dengan manfaat yang lebih baik

  Senarai syarikat insurans kereta di Malaysia

  Sebab utama anda digalakkan untuk memperbaharui insurans dengan syarikat yang berbeza pada setiap tahun adalah bagi memastikan anda dapat perlindungan dan manfaat yang lebih baik.

  Jangan ambil pelan insurans yang secara jelas tidak mampu memberikan perlindungan terbaik buat kenderaan anda. 

  Bandingkan terlebih dahulu dan lihat manfaat yang ditawarkan oleh setiap syarikat bagi memastikan insurans kereta anda adalah lebih baik berbanding sebelum ini. 

  Contohnya, jika pelan insurans anda yang terdahulu tidak ada menawarkan perlindungan untuk kemalangan peribadi secara percuma, maka pada pembaharuan insurans kali ini, cuba dapatkan insurans yang ada menawarkan manfaat tersebut seperti Takaful Malaysia dan Insurans Liberty. 

  Bandingkan premium yang ditawarkan

  Seperti yang disebutkan di atas tadi, anda sangat digalakkan untuk melakukan perbandingan dengan beberapa buat syarikat insurans sebelum memperbaharuinya. Ini bagi memastikan anda boleh mendapatkan harga yang berbaloi untuk pelan lebih baik.

  Untuk pengetahuan anda, premium insurans kereta antara syarikat insurans boleh berubah-ubah sehingga 40 hingga 50% bergantung pada keadaan kereta. 

  Oleh itu untuk mendapatkan premium yang terendah, ia adalah menjadi tugas anda untuk membandingkan dulu insurans dengan beberapa syarikat kerana anda sebenarnya boleh menjimatkan wang sehingga ratusan ringgit untuk insurans anda.

  Beli add-on coverage yang penting

  Jika sebelum ini anda tidak pernah mengambil sebarang perlindungan tambahan di dalam polisi anda, maka untuk pembaharuan kali ini, apa kata anda ambil satu atau dua perlindungan tambahan yang sangat penting seperti perlindungan peril khas dan windscreen.

  Pada pendapat kami, kedua-dua jenis add-on coverage ini adalah sangat penting buat semua pemilik kenderaan. Ia bukan sahaja bagi memastikan kenderaan anda lebih dilindungi, malah ia juga bagi mengelakkan anda daripada terbeban dengan masalah kewangan kelak. 

  Bagaimanapun, untuk beli add-on coverage ini, anda perlulah memastikan polisi yang anda pilih adalah polisi jenis komprehensif.

  Renew insurans di Bjak!

  Sebenarnya, anda tidak perlu bandingkan satu persatu syarikat insurans di laman web yang berbeza-beza ketika ingin memperbaharui insurans. Ia semestinya lebih rumit dan agak memakan masa anda. 

  Kini, anda boleh bandingkan sekaligus dengan lebih 15 syarikat insurans secara mudah di Bjak. Semuanya dalam satu platform sahaja!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: