Skip to content
Home » Risiko Renew Insurans Kereta Third Party

Risiko Renew Insurans Kereta Third Party

  Insurans kereta third party

  Di antara 3 jenis polisi insurans kereta yang ada di pasaran, jenis polisi yang paling murah dan asas boleh pemilik kenderaan miliki adalah jenis insurans kereta third party.

  Namun begitu, adakah terdapat risiko tertentu sekiranya pemilik kenderaan khususnya pemilik kereta mendapatkan perlindungan dengan polisi insurans ini? Jom ketahuinya dengan lebih lanjut menerusi perkongsian di bawah.

  Apakah yang dilindungi dalam insurans kereta third party?

  Insurans kereta third party atau juga dikenali sebagai insurans pihak ketiga menawarkan perlindungan yang paling asas buat pemegang polisi. Sama seperti namanya, polisi ini hanya menyediakan perlindungan untuk pihak ketiga sahaja, iaitu pihak yang dilanggar oleh anda.

  Mudah kata di sini, segala kerosakan yang berlaku pada kenderaan anda akibat kemalangan yang berpunca daripada diri anda sendiri tidak akan ditanggung oleh pihak insurans. Hanya pihak yang dilanggar oleh anda sahaja layak untuk claim di bawah polisi anda, termasuklah kerosakan kenderaan mereka, serta kecederaan atau kematian pihak terbabit.

  Apakah perkara-perkara yang tidak dilindungi dalam insurans kereta third party?

  Sebenarnya, banyak situasi yang tidak melayakkan pemegang polisi insurans third party untuk claim insurans. Antaranya adalah:

  • keretakan cermin kereta
  • kerosakan kereta sendiri (jika kemalangan disebabkan oleh diri sendiri)
  • kecurian kereta
  • kebakaran kereta meskipun tidak disengajakan
  • kereta rosak akibat bencana alam
  • bantuan FREE towing jika kereta rosak di tepi jalan
  • kerosakan kereta selepas terlanggar haiwan
  • kereta rosak akibat dilanggar di dalam parking (namun tidak tahu siapa pelakunya), dan banyak lagi.

  Siapakah patut ambil polisi jenis third party ini?

  Secara dasarnya, polisi ini hanya patut dibeli atau diambil sekiranya anda sudah tidak layak lagi untuk mendapatkan pelan jenis komprehensif mahupun jenis insurans pihak ketiga, kebakaran dan kecurian (TPFT).

  Biasanya, jika kenderaan anda masih di bawah 10 tahun dan dibeli dengan pinjaman bank, maka anda tidak boleh renew dengan pelan paling asas ini kerana ia agak berisiko bukan sahaja untuk pihak anda, bahkan juga kepada pihak bank.

  Risiko renew dengan pelan insurans kereta third party

  Sebenarnya, terdapat beberapa risiko yang perlu anda tahu sekiranya ingin memperbaharui insurans kereta dengan pelan third party sahaja.

  Kenderaan anda kurang selamat dan dilindungi

  Memandangkan pelan insurans ini hanya menyediakan perlindungan untuk pihak ketiga sahaja, maka ia secara tidak langsung akan memberikan risiko terhadap kenderaan anda sendiri. Mana tidaknya, jika berlaku apa-apa kejadian yang tidak diingini pada kereta anda contohnya dicuri atau terbakar, maka anda mungkin terpaksa melupakan hasrat untuk membuat tuntutan insurans kerana secara dasarnya polisi tidak melayakkan anda untuk claim atas kejadian-kejadian tersebut.

  Ini seterusnya akan menyebabkan kerugian wang ringgit yang melampau buat diri anda, apatah lagi jika kenderaan itu masih cantik dan kerap digunakan.

  NCD terjejas akibat claim yang dibuat oleh kenderaan lain terhadap polisi anda

  Pelik bunyinya, namun inilah realiti yang terpaksa ditanggung oleh pemegang polisi third party. Memandangkan insurans ini hanya membolehkan pihak ketiga (mangsa) claim di bawah polisi anda, maka secara tidak langsung ia akan menjejaskan kadar NCD insurans kereta yang telah dikumpul oleh anda selama ini, dan akhirnya anda terpaksa bayar insurans pada harga yang lebih mahal di tahun berikutnya.

  Dah lah kerosakan pada kereta anda sendiri pun anda tidak boleh claim, harga insurans pula kembali mahal selepas pihak ketiga buat tuntutan di bawah polisi anda.

  Jadi, sekiranya anda masih ingin renew dengan pelan insurans ini, pastikan anda sentiasa pandu dengan berhati-hati dan elakkan daripada melanggar kenderaan atau orang lain ketika di jalan raya bagi mengurangkan risiko tuntutan insurans daripada pihak ketiga.

  Peluang terhad untuk add-on perlindungan lain di bawah polisi ini

  Untuk makluman anda, kebanyakan syarikat insurans tidak menawarkan perlindungan tambahan untuk polisi insurans pihak ketiga.

  Biasanya, pihak insurans menetapkan pemilik kenderaan untuk renew dengan polisi insurans komprehensif bagi membolehkan mereka mengambil perlindungan tambahan, contohnya untuk windscreen dan juga peril khas (ini adalah perlindungan tambahan yang lazim diambil oleh pemegang insurans 1st party).

  Bagaimanapun, ada juga syarikat insurans yang membolehkan pemegang polisi pihak ketiga untuk mengambil sesetengah jenis perlindungan tambahan. Antaranya ialah syarikat insurans Allianz yang menyediakan perlindungan tambahan liabiliti undang-undang kepada penumpang. 

  Dapatkan perlindungan terbaik

  Sebaiknya, elakkan mengambil perlindungan dengan pelan insurans kereta third party sekiranya anda ingin memastikan kereta anda sentiasa selamat dan mengurangkan kerugian khususnya dari segi kewangan pada masa akan datang.

  Jika anda rasa ‘terpaksa’ renew dengan insurans paling asas ini kerana harganya yang lebih murah, maka anda boleh fikirkan semula keinginan tersebut. Kini, anda sudah boleh bayar ansuran untuk insurans kereta anda sehingga 1 tahun atau 12 bulan. Jadi, cuba dapatkan pelan yang terbaik iaitu renew insurans kereta 1st party sekiranya masih layak. Kurang bajet pun tak apa! Renew dan bayar sahaja secara ansuran apabila anda renew di Bjak. Yang penting, pastikan sahaja kereta anda miliki perlindungan yang terbaik!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: