Skip to content
Home » “Boleh Claim Atau Tidak?” – Ini 4 Contoh Situasi Yang Perlu Anda Fahami

“Boleh Claim Atau Tidak?” – Ini 4 Contoh Situasi Yang Perlu Anda Fahami

  claim insurans kereta

  “Saya beli insurans kereta ni, adakah semua situasi akan dilindungi nanti?” Perlu anda faham, meskipun anda miliki perlindungan insurans kereta 1st party, terdapat beberapa situasi atau keadaan yang mungkin akan menyebabkan claim insurans kereta anda ditolak.

  Disebabkan itulah sangat penting untuk anda meneliti segala terma dan syarat di dalam polisi insurans kereta anda agar tidak berlaku kekeliruan khususnya ketika ingin membuat tuntutan insurans nanti. 

  Berikut disediakan beberapa contoh situasi yang perlu anda fahami bagi menentukan sama ada anda layak untuk claim insurans kereta ataupun tidak.

  “Saya terlanggar lembu ketika sedang memandu. Adakah kerosakan pada kereta saya akan dilindungi”

  Pernah tak kejadian ini berlaku kepada anda? Jika ya, maka anda mungkin sudah tahu jawapannya, kan?

  Namun untuk mereka yang tidak pernah berdepan dengan situasi sedemikian, apakah jawapan untuk persoalan itu?

  Sebenarnya, pemilik kenderaan layak untuk membuat tuntutan insurans bagi membaiki kerosakan yang dialami oleh kenderaan akibat terlanggar haiwan sekiranya anda adalah pemegang polisi komprehensif. Ini kerana hanya polisi ini sahaja yang boleh memberikan manfaat perlindungan kerosakan pada kenderaan sendiri. 

  Tuntutan itu perlu dibuat di bawah tuntutan kerosakan sendiri, di bawah polisi anda, yang mana ia secara tidak langsung akan menjejaskan kadar NCD yang telah dikumpul. 

  Untuk makluman, syarikat insurans tidak menyediakan perlindungan khas / tambahan untuk tuntutan insurans jika anda terlanggar haiwan di atas jalan raya. Justeru disebabkan itu selepas tuntutan dibuat, NCD anda akan kembali ke angka sifar dan premium insurans akan kembali meningkat pada tahun berikutnya.

  “Kereta saya dicuri ketika dalam parking, kenapa tuntutan saya ditolak?”

  Elak meletakkan kenderaan di tempat yang sunyi

  Satu-satunya kemungkinan paling besar tuntutan insurans anda ditolak adalah kerana anda memiliki insurans 3rd party apabila kejadian malang tersebut berlaku.

  Perlu anda tahu bahawa insurans 3rd party tidak akan melayakkan anda untuk menerima pampasan sekiranya berlaku sesuatu pada kenderaan anda. Ia termasuklah kerosakan pada kenderaan anda akibat kemalangan yang berpunca daripada diri sendiri, kehilangan motosikal atau kereta akibat dicuri, atau bahkan kenderaan anda terbakar sekalipun. 

  Sama seperti namanya, insurans 3rd party hanya akan melindungi pihak ketiga sahaja, iaitu pihak lain yang terbabit dalam kemalangan yang berpunca daripada anda. Bermakna, jika kenderaan pihak ketiga tersebut rosak, atau dia cedera akibat kemalangan itu, polisi anda itulah yang akan membantu memberi pampasan kepadanya. 

  Disebabkan itu, anda sangat digalakkan untuk mendapatkan perlindungan insurans komprehensif selagi mana anda layak agar anda boleh mendapat perlindungan yang lebih dan terbaik. 

  “Saya pemegang polisi komprehensif, tapi kenapa saya tak boleh claim insurans bila kereta saya rosak akibat banjir haritu?”

  Ini mungkin antara salah faham yang paling kerap berlaku di luar sana. 

  Sebenarnya anda perlu faham satu perkara. Polisi komprehensif asas tidak memberikan perlindungan kepada sebarang kerosakan pada kenderaan yang diakibatkan oleh bencana alam seperti banjir. Disebabkan itulah anda mungkin mendapati bahawa tuntutan anda ditolak oleh syarikat insurans dan kos pembaikan kereta perlu ditanggung menggunakan wang anda sendiri.

  Dalam situasi ini, tuntutan anda hanya akan dilayan sekiranya anda ada perlindungan tambahan peril khas (bencana alam) di dalam polisi komprehensif anda ketika kejadian tersebut berlaku. Dengan cara itu, barulah anda layak untuk mendapatkan pampasan, namun kadar NCD anda secara tidak langsung juga akan terkesan dan berada di kadar 0%.

  Jadi ingat! Ketika ingin memperbaharui insurans, pastikan anda turut mendapatkan beberapa perlindungan tambahan yang penting seperti untuk bencana alam dan cermin kereta. Barulah kereta anda lebih dilindungi dan anda juga tidak perlu menanggung kerugian yang besar andai kata ia berlaku nanti.

  “Saya tak perasan lesen memandu saya expired. Kebetulan pula saya accident. Insurans akan cover tak?”

  Jika pada kejadian kemalangan anda masih miliki perlindungan insurans dan roadtax yang sah, ya, anda masih boleh membuat tuntutan insurans meskipun ketika terlibat dalam kemalangan lesen memandu anda telah tamat tempoh.

  Biasanya, tuntutan anda tidak akan ditolak memandangkan kenderaan anda pada ketika itu masih ada perlindungan insurans. Hal ini kerana, dari segi undang-undang anda masih memiliki lesen memandu yang sah, cuma ‘terlupa’ untuk memperbaharuinya semula sahaja.

  Namun, terdapat akibat yang anda akan hadapi gara-gara memandu dengan lesen yang sudah tamat tempoh. Anda boleh dikenakan kompaun mengikut Seksyen 26(1) APJ iaitu denda maksimum RM300 untuk kesalahan tersebut. 

  Bagaimanapun, jika kenderaan anda dipandu oleh pemandu yang tidak ada lesen memandu langsung dan malangnya berlaku kemalangan, maka tuntutan insurans anda itu tidak akan dilayan oleh syarikat insurans. Sama juga jika seseorang itu hanya memiliki lesen motosikal, tetapi semasa kemalangan dia memandu kereta. 

  Perlu anda ketahui bahawa jika anda membiarkan mana-mana individu tanpa lesen memandu kenderaan anda dan berlaku kemalangan membabitkan kenderaan itu, maka anda sebagai pemilik kenderaan tidak boleh membuat tuntutan terhadap kerosakan kenderaan anda dan perlu membaikinya menggunakan wang sendiri. 

  Malah lebih teruk, anda sebagai pemilik kenderaan juga akan dikompaun oleh pihak berkuasa kerana membiarkan individu tanpa lesen memandu kenderaan anda. 

  Moga perkongsian ini berguna dan bermanfaat untuk anda!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: