Skip to content
Home » Apa Itu Insurans Kereta Komprehensif?

Apa Itu Insurans Kereta Komprehensif?

  insurans komprehensif - cover

  Terdapat tiga jenis pelan insurans di pasaran yang boleh dipilih pemilik kereta. Antara pelan tersebut adalah komprehensif (pihak pertama), pihak ketiga, kebakaran dan kecurian, dan pihak ketiga (asas). Di antara ketiga-tiga pelan ini, pelan insurans komprehensif adalah yang terbaik kerana ia menawarkan pelbagai manfaat berbanding dua yang lain itu.

  Walaupun begitu, perlindungan yang lengkap dan menyeluruh ini kebiasaannya hadir dengan premium insurans kereta yang lebih tinggi. Perkara ini boleh menimbulkan persoalan kepada pemilik kereta sama ada mereka perlu atau tak untuk mendapatkan insurans kereta komprehensif ini.

  Dalam artikel ini, kami akan berkongsikan berkenaan semua yang anda perlu tahu tentang polisi insuran kereta yang komprehensif, termasuk cara ia berfungsi dan siapa yang sesuai mendapatkannya.

  Insurans kereta komprehensif

  Insurans komprehensif atau lebih dikenali sebagai insurans pihak pertama, menawarkan perlindungan paling inklusif kepada pemegang polisi. Polisi ini menyediakan perlindungan kewangan jika kereta anda rosak atas sebab selain daripada kemalangan, seperti bencana alam, kebakaran, kecurian atau rusuhan.

  Berikut ialah ringkasan tentang perkara yang dilindungi, perkara yang tidak dan cara polisi itu biasanya berfungsi:

  Apa yang disertakan?

  Polisi komprehensif menawarkan perlindungan untuk perkara berikut, sebagai tambahan kepada kerosakan akibat kemalangan yang dilakukan sendiri:

  • Kecurian kenderaan
  • Kebakaran tidak sengaja
  • Kerosakan akibat rusuhan awam (dengan tambahan rusuhan & kekecohan awam)
  • Kerosakan akibat bencana alam (dengan tambahan peril khas)
  • Kerosakan cermin depan
  • Terlanggar binatang
  • Kerosakan akibat diri sendiri (terlanggar pembahagi jalan, lampu isyarat, dsb.)
  • Kerosakan kereta pihak ketiga
  • Kecederaan/kematian pihak ketiga

  Apa yang tidak termasuk?

  Anda perlu tahu bahawa insurans komprehensif ini tidak bermaksud bahawa ia akan melindungi sepenuhnya. Terdapat juga perkara yang tidak dilindunginya. Dalam kebanyakan kes, polisi komprehensif ini tidak menyediakan perlindungan untuk perkara seperti berikut:

  1. Kematian atau kecederaan pemegang polisi akibat kemalangan kerana kecuaian sendiri

  2. Kehilangan barang peribadi akibat kecurian

  3. Kecederaan penumpang

  Bagaimanakah ia berfungsi?

  Katakan kenderaan anda mengalami kemalangan dan dilindungi di bawah polisi insurans yang komprehensif. Anda perlu telefon penanggung insurans anda untuk memfailkan tuntutan. Apabila tuntutan diluluskan, anda mesti membayar deductible anda. Penanggung insurans anda kemudiannya akan menanggung baki perbelanjaan yang diluluskan untuk pembaikan.

  Jika jumlah kos pembaikan akibat kemalangan yang dilakukan sendiri ialah RM8,000 dan boleh ditolak ialah RM500, anda akan membayar sendiri RM500. Syarikat insurans anda akan membayar baki RM7,500.

  Adakah berbaloi untuk mengambil insurans komprehensif?

  Ini bergantung pada orang dan keadaan kereta (nilai pasaran). Di Malaysia, polisi komprehensif adalah wajib bagi kenderaan yang masih di bawah pinjaman bank. Ia bagi memastikan kereta anda mendapat perlindungan terbaik jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku.

  Biasanya, jika anda mempunyai kereta baru, kos membaiki atau menggantikan bahagian yang rosak adalah tinggi. Jadi, adalah disyorkan untuk mempertimbangkan polisi yang komprehensif ini untuk mengelakkan beban kewangan. Begitu juga, jika anda memandu kereta lama yang berumur 15 tahun ke atas, lebih baik menggunakan polisi kecurian dan kebakaran pihak ketiga.

  Kelebihan perlindungan komprehensif:

  • Tuntutan kerosakan sendiri
  • Membolehkan perlindungan tambahan
  • Tuntutan tanpa had (tidak termasuk kecurian & kebakaran)

  Keburukan perlindungan komprehensif:

  • Ia tidak melindungi kecederaan peribadi
  • Memerlukan pembayaran deductible
  • Lebih mahal daripada polisi pihak ketiga

  Siapa yang patut mendapatkan insurans komprehensif?

  Perlindungan komprehensif sesuai untuk kereta yang berumur sepuluh tahun ke bawah. Kereta lama lebih murah untuk dibaiki dan mempunyai nilai pasaran yang lebih rendah, jadi mereka tidak memerlukan pelan ini.

  Dalam erti kata lain, tidak semua memerlukan perlindungan menyeluruh. Had umur yang ditetapkan oleh syarikat insurans juga menentukan siapa yang boleh dan tidak mampu membeli polisi ini. Tetapi situasi berikut boleh membantu anda memutuskan sama ada ia sesuai untuk anda:

  • Anda tidak mampu menanggung kos pembaikan jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku
  • Kereta anda berumur sepuluh tahun ke bawah
  • Orang lain, seperti pasangan, adik beradik atau rakan anda, sering memandu kereta anda
  • Anda ingin menikmati faedah polisi yang komprehensif

  Perbaharui insurans kereta anda

  Kereta anda adalah harta berharga yang berhak mendapat perlindungan terbaik. Oleh itu, perlindungan komprehensif sudah pasti adalah apa yang anda perlukan. Anda boleh membandingkan polisi daripada 23 jenama insurans dengan mudah dan memperbaharui insurans dengan Bjak.

  Apa yang lebih menarik ialah anda boleh melakukan perbandingan secara percuma dan memilih untuk membuat pembayaran secara ansuran dengan pilihan Beli Sekarang Bayar Kemudian (BNPL). Klik di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: