Skip to content
Home » Adakah Insurans Kereta Lindungi Kerosakan Akibat Banjir?

Adakah Insurans Kereta Lindungi Kerosakan Akibat Banjir?

  insurans kereta banjir - cover

  Kita dapat melihat bencana alam lebih kerap berlaku akibat hujan lebat sejak kebelakangan ini. Sebagai contoh, pada 22 Nov 2021, banjir kilat setinggi 0.3 meter hingga 1.5 meter melanda beberapa kawasan di Ampang iaitu Taman Hillview, Kampung Lembah Jaya Utara dan Lembah Jaya Selatan.

  Banjir kilat itu telah menyebabkan tiga pusat pemindahan dibuka untuk melindungi mangsa banjir.

  Selain banjir kilat di Ampang, terdapat 11 kejadian tanah runtuh dan pokok tumbang di Cameron Highlands pada 22 Nov 2021. Kejadian itu berlaku kira-kira jam 2 petang berikutan hujan lebat yang berlarutan hampir dua jam, menyebabkan seorang pemandu cedera dilanggar keretanya. Pokok tumbang.

  Adakah insurans kereta melindungi kerosakan akibat bencana alam?

  Bencana alam seperti di atas boleh berlaku tanpa sebarang amaran. Mangsa boleh kehilangan harta berharga, termasuk kenderaan mereka, dalam sekelip mata.

  Bagi pemilik kereta, anda harus tahu bahawa insurans kereta standard tidak melindungi kerosakan atau kerugian kereta akibat banjir atau bencana alam yang lain. Tetapi ada cara untuk membuat tuntutan insurans untuk kereta yang rosak akibat banjir.

  Perlindungan peril khas boleh menyelamatkan kereta anda

  Jika anda menambah perlindungan peril khas pada polisi anda, anda boleh membuat tuntutan insurans untuk kerosakan tersebut.

  Walau bagaimanapun, untuk anda membeli perlindungan tambahan ini, anda perlu mempunyai insurans komprehensif. Dengan perlindungan peril khas, anda tidak perlu risau kerana syarikat insurans anda akan melindungi kehilangan atau kerosakan pada kenderaan anda.

  Ambil perhatian bahawa jika anda membuat tuntutan di bawah perlindungan peril khas, Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) anda akan kembali kepada 0%. Oleh itu, premium insurans kereta anda pada tahun berikutnya akan menjadi lebih tinggi.

  Berapakah yang anda perlu bayar untuk perlindungan peril khas?

  Anda tidak perlu risau kerana premium untuk perlindungan ini tidaklah mahal berbanding dengan membayar sendiri pembaikan kereta anda.

  Anda biasanya perlu membayar tambahan 0.5% daripada jumlah yang diinsuranskan untuk kereta anda menikmati perlindungan peril khas.

  Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa premium tambahan berbeza mengikut penanggung insurans.

  Adakah berbaloi untuk mendapatkan perlindungan peril khas?

  Tiada siapa yang boleh meramalkan apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Kejadian bencana alam di Ampang dan Cameron Highlands yang lalu menunjukkan sesiapa sahaja terdedah kepada risiko ini.

  Selain itu, anda hanya perlu membeli perlindungan peril khas sekali setahun apabila anda memperbaharui insurans anda. Kosnya tidaklah terlalu mahal jika dibandingkan dengan jumlah yang perlu anda tanggung untuk membaiki kereta anda.

  Sebaik-baiknya anda menyediakan diri anda dengan mendapatkan perlindungan bahaya khas ini. Ia berbaloi untuk anda dapatkan dan mungkin akan membantu anda suatu hari nanti. Seperti yang mereka katakan, lebih baik selamat daripada menyesal.

  Perbaharui insurans dan dapatkan perlindungan peril khas

  Pemilik kereta wajib mempunyai insurans kereta yang sah. Kami mengesyorkan anda mendapatkan insurans komprehensif, jika layak, dan tambah perlindungan peril khas pada polisi anda untuk perlindungan tambahan. Sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini, anda boleh menuntut daripada insurans anda untuk kereta anda yang rosak akibat banjir.

  Jika insurans anda tamat tempoh, perbaharui insurans kereta dan cukai jalan anda dalam talian di Bjak. Anda boleh memilih daripada 23 jenama insurans terkemuka di Malaysia. Mulakan dengan mendapatkan sebut harga insurans kereta percuma di Bjak.my hari ini.


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: