Skip to content
Home » Bolehkah Anda Batalkan Cukai Jalan & Polisi Insurans Kenderaan?

Bolehkah Anda Batalkan Cukai Jalan & Polisi Insurans Kenderaan?

  pembatalan cukai jalan

  Cukai jalan, yang mana nama rasminya dikenali sebagai Lesen Kenderaan Motor (LKM) adalah antara salah satu dokumen yang wajib dimiliki oleh setiap pemilik kenderaan yang berdaftar di Malaysia. Ia merupakan sejenis cukai yang dikenakan ke atas setiap pemilik kenderaan dan akan akan digunakan sebagai keperluan utama pihak Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR) untuk membaiki, membina dan menaik taraf jalan di negara ini.

  Bagi mendapatkan cukai jalan atau road tax Malaysia, pemilik kenderaan perlu terlebih dahulu renew insurans atau takaful motor serta kereta mereka dengan sekurang-kurangnya pelan 3rd party. Sama seperti roadtax, tempoh sah untuk insurans adalah selama 1 tahun dan ia perlu diperbaharui setiap tahun sebelum tamat tempoh.

  Namun begitu, selepas mendapatkan cukai jalan dan insurans, ada yang mungkin berhasrat untuk membatalkannya semula atas sebab-sebab tertentu. Persoalannya di sini, bolehkah pemilik kenderaan batalkan cukai jalan atau pun polisi insurans mereka selepas memperbaharuinya?

  Jom teruskan membaca perkongsian ini untuk mengetahuinya!

  Boleh ke batalkan cukai jalan kenderaan?

  Secara ringkasnya, ya, anda boleh membatalkan cukai jalan kereta anda, namun atas dua sebab tertentu ini sahaja iaitu:

  • Anda ingin menjual kereta anda yang mana roadtaxnya masih aktif
  • Anda ingin menukar insurans anda atas sebab yang tertentu

  Proses untuk membatalkan cukai jalan kereta adalah berlawanan dengan proses untuk anda dapatkan roadtax sebelum ini. Maknanya di sini, anda perlulah batalkan dulu roadtax anda, kemudian teruskan dengan pembatalan insurans kereta.

  Jom tahu penjelasan lanjut mengenai cara batalkan roadtax atau cukai jalan kereta di bawah ini.

  Cara batalkan cukai jalan kereta

  1. Sediakan salinan kad pengenalan anda (pemilik kereta asal/lama) dan geran original
  2. Kunjungi bank untuk mengambil penyata bank dengan pengesahan cop pegawai bank
  3. Cabut roadtax kereta anda
  4. Bawa roadtax kereta, geran, salinan kad pengenalan dan penyata bank tadi ke JPJ
  5. Isi borang pembatalan roatdax 
  6. Jika anda mahu mendapat lebihan wang roadtax, sila maklumkan kepada pegawai di kaunter JPJ. Borang JPJ K6 akan diberikan untuk anda isi bagi pemulangan semula wang (refund).
  7. Wang refund akan diproses dalam masa lebih kurang 1 bulan dan akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda.

  Bolehkah jika ingin batalkan polisi insurans ketika ia masih aktif?

  Ya, sama seperti roadtax, pemilik kenderaan juga boleh membatalkan polisi insurans kereta namun atas beberapa tujuan tertentu sahaja seperti:

  • Ingin menjual kereta tersebut
  • Ingin menukar syarikat insurans atas sebab tertentu
  • Tersalah hidupkan insurans (Contoh: Berhasrat untuk memperbaharui dengan insurans komprehensif (1st party), tetapi telah renew insurans pihak ketiga (3rd party)

  Cara untuk batalkan polisi insurans kereta

  Cara atau proses untuk batalkan polisi insurans kereta mungkin berbeza mengikut syarikat insurans atau takaful anda.

  Namun secara dasarnya, apa yang boleh anda lakukan adalah:

  1. Rujuk khidmat pelanggan anda

  Untuk ketahui dengan lebih mudah tentang bagaimana polisi insurans sedia ada anda boleh dibatalkan, anda dinasihatkan untuk hubungi terus pasukan khidmat pelanggan syarikat insurans bagi mendapatkan keterangan lanjut.

  1. Batalkan dulu roadtax jika sudah diperbaharui

  Sekiranya roadtax kereta anda telah dihidupkan, maka anda wajib lakukan dahulu proses ini dan buat pembatalan roadtax di mana-mana cawangan JPJ terdekat. 

  Selesai membatalkan roadtax, anda kemudiannya boleh meneruskan urusan untuk membatalkan polisi insurans kereta di mana-mana cawangan syarikat insurans anda. 

  1. Mohon terus dengan syarikat insurans (jika belum renew roadtax)

  Jika roadtax anda masih belum diperbaharui, anda boleh terus berikan notis bertulis kepada syarikat insurans anda. Biasanya syarikat insurans menetapkan tempoh selama tujuh hari untuk anda membuat pembatalan dengan turut menyerahkan sijil insurans asal kepada syarikat insurans atau menyediakan satu akuan berkanun jika sijil berkenaan hilang atau musnah. 

  1. Pemulangan wang

  Selepas pembatalan polisi anda diluluskan, anda akan menerima bayaran balik premium berdasarkan kadar jangka masa pendek yang ditetapkan (berbeza mengikut syarikat insurans). Duit bayaran balik (refund) pada kebiasaannya akan dimasukkan ke dalam akaun anda dalam masa 2 hingga 4 minggu.

  Semoga bermanfaat!


  Bjak menyediakan lebih 10 jenama insurans untuk pengguna lakukan perbandingan. Dapatkan sebut harga percuma di Bjak dan pilih pelan terbaik hari ini!

  Baca juga: